WRC:Citroën blijft domineren

Roel (jozef444)
Vanochtend is de Rally van Italië van start gegaan. De rally bestaat uit zeventien klassementsproeven met een totale lengte van 350.03 km. Vorig jaar wist Petter Solberg de rally nog te winnen, maar na dag één staat de Fin nog maar op plek drie van het algemeen klassement.

Stage 1
Marcus Grönholm wint de eerste stage van de dag met de Peugeot 307 WRC. Hij was negen seconden sneller op de proef dan Rovanpera, die verassend met zijn Mitsubishi de tweede tijd neer had gezet. De beide Subaru rijders Atkinson en Solberg reden exact dezelfde tijd en eindigden op een gedeelde derde plek op deze proef voor de tweede Mitsubishi rijder Gigi Galli. Toni Gardemeister begint de rally slecht door met zijn Ford op een steen te rijden. Hij beschadigde daarbij zijn ophanging en moet genoegen nemen met een zeventiende plek.


Het parcours van de Rally van Italië

Stage 2
De tweede stage van de dag is vergelijkbaar met de eerste. Ook hier wordt er weer gereden op zwaar terrein waar zowel van de coureur als de auto veel wordt gevraagd. Loeb begint met zijn Citroen rustig op de proef maar wint de stage uiteindelijk toch. Grönholm wordt tweede en blijft het algemeen klassement op dat moment leiden. Mikko Hirvonen zet een knappe prestatie neer door met zijn ford de derde tijd te pakken. De Mitsubitshi’s kunnen de snelheid niet bijhouden en zakken terug in het klassement.

Stage 3
Loeb pakt ook de derde stage, hij is op deze proef sneller dan Solberg op plaats twee. Voor Grönholm wordt het onmogelijk om de rally te winnen omdat hij op deze proef met zijn wagen over de kop gaat. De Fin kan de race wel vervolgen maar valt buiten de top twintig in het algemeen klassement. Mikko Hirvonen blijft goed presteren en eindigt opnieuw als derde op de proef.


Het service park van Subaru

Stage 4
Marcus Grönholm is bezig om tijd goed te maken na zijn fout op stage drie en pakt de overwinning op deze proef. Loeb en Duval, de twee Citroën rijders, eindigen allebei met dezelfde tijd op plaats twee. Solberg verliest drie seconden op deze twee en eindigt als vierde.

Stage 5
Op de tweede stage van de middagsessie wordt de voorsprong die Loeb heeft in het algemeen klassement door de Fransman uitgebreid. Hij verslaat zijn voornaamste rivaal Solberg namelijk met veertien seconden. Teammaat van Loeb, de Belg Francois Duval, kent een minder gelukkige tijd op de proef wanneer hij over de kop slaat met zijn Xsara WRC en uit de rally moet stappen. Toni Gardemeister pakt de derde tijd nadat hij in de ochtend nog schade had gereden aan zijn Ford.


Toni Gardemeister die in de middag van dag één sterk reed

Stage 6
De Citroën Xsara WRC van Loeb blijft het goed volhouden en de Fransman pakt dan ook zijn vierde achtereenvolgende stage overwinning. Hij is daarmee zes seconden sneller dan Solberg. Gardemeister pakt ook op deze stage weer de derde plek, dit doet hij vlak voor Stohl op plek vier.

Algemeen klassement na dag 1:

plaatsnaammerktijdachterstand
1.S. LoebCitr1:34:51.3
2.P. SolbergSub1:35:23.0+31.7
3.M. HirvonenFord1:35:50.3+59.0
4.H. RovanperäMits1:36:09.0+1:17.7
5.T. GardemeisterFord1:36:25.1+1:33.8