Margraten en Oudenbosch willen NK

Bram (Chiel-Montagne)
Het Limburgse Margraten en het Brabantse Oudenbosch hebben zich bij de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie (KNWU) gemeld als kandidaat voor het Nederlands kampioenschap wielrennen. Dit jaar wordt het NK voor de derde en laatste keer in Rotterdam gehouden.

Het Limburgse Margraten lijkt de beste papieren te hebben om in 2006 het evenement te organiseren. De KNWU zou namelijk het liefst terugkeren naar Limburg, zeker na de positieve ervaringen met Landgraaf. "Het is geen geheim dat we graag terug willen naar Limburg. Of dat gebeurt is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is een goed parcours de eerste vereiste, maar daar maken we ons wat Margraten betreft geen zorgen over. Andere kanten van het verhaal zijn de financiën en aanwezige faciliteiten", zegt KNWU-voorzitter Joop Atsma.

Vooral het parcours is een belangrijk punt voor de KNWU. In Rotterdam en Nijmegen, waar de laatste jaren de NK's plaatsvonden, was de omloop vaak niet selectief genoeg. En dat is nu net wat veel mensen binnen de Nederlandse wielerwereld graag willen zien. "Natuurlijk zijn er mensen die vlakke parcoursen leuk vinden. Maar er gaan in de wielerwereld behoorlijk veel stemmen op om terug te keren naar Zuid-Limburg", zegt Constant Nuytens, bestuurslid van de KNWU en burgemeester van Valkenburg. Ook wielrenners als Max van Heeswijk en Marc Lotz gaven eerder te kennen te snakken naar een ander parcours.

Margraten heeft voor het NK drie mogelijke parkoersen klaarliggen: een rondje via de Bemelerberg, eentje in Sint Geertruid (met de klim van de Bukel) of - de favoriet in Margraten - een ronde in de buurt van Mheer/Noorbeek, met de beklimming van het Mheerelindje.

Maar voordat de renners over één van deze parkoersen gaan fietsen, zal de Limburgse plaats toch eerst op bestuurlijk vlak moeten winnen van Oudenbosch, dat vorig jaar al eens als startplaats voor een etappe in de Ronde van Nederland fungeerde. Als het kampioenschap wordt toegewezen aan Oudenbosch dan zal het NK voor het eerst sinds 1975 op Brabantse bodem gereden worden. Hennie Kuiper werd toen in Hoogerheide Nederlands kampioen bij de profs