UEFA wil zwaardere straffen invoeren

Olga (Nuongirl)
De UEFA wil clubs in de toekomst zwaarder gaan straffen wegens wangedrag van hun supporters. Het zou zelfs kunnen voorkomen dat voetbalclubs verwijderd worden uit de Europese competitie bij misdragingen van haar fans.

De Europese voetbalbond komt hiermee naar aanleiding van het wangedrag van aanhangers van Internazionale in de kwartfinale van de Champions League vorige week tegen stadsgenoot AC Milan. Fans van Inter schoten toen vuurwerk het veld op, waarbij de doelman van Milan, Dida, werd geraakt.

De wedstrijd werd toen door scheidsrechter Merk gestaakt, maar ook na de onderbreking hielden de aanhangers zich niet rustig waardoor de wedstrijd definitief werd afgebroken.

Als het aan de UEFA ligt zullen de straffen in de toekomst zwaarder zijn. "We kunnen beslissingen nemen zoals twintig jaar terug met de Engelse clubs", aldus UEFA-commissaris Lars-Christer Olsson. Na het Heizeldrama, waarbij 39 doden vielen, werden de Engelse clubs voor vijf jaar uitgesloten van de Europese bekertoernooien.

"De clubs kunnen er van uitgaan dat er in de toekomst naast geldboetes ook andere straffen opgelegd kunnen worden, bijvoorbeeld puntenmindering."