Boonen wint E3-prijs Vlaanderen

Maurice (mbn)
Tom Boonen heeft de E3-prijs op zijn naam weten te schrijven. De E3-prijs geldt als één van de voorbereidingswedstrijden op de Ronde van Vlaanderen.

Veel van de favorieten voor de Ronde van Vlaanderen meldden zich vandaag aan de start van de E3-prijs en schijnbaar met goede bedoelingen. Mannen als Peter van Petegem, Tom Boonen en Erik Dekker lieten zich vaak in de voorhoede van het peloton zien en alle grote ploegen stuurden in de eerste ontsnappingen een mannetje mee.

Van de grote renners was het als eerste Erik Dekker die de aanval koos. Hij sprong naar een kopgroep en dwong zo andere renners tot reageren. Andreas Klier kwam met Peter van Petegem en Tom Boonen achter de kopgroep aan. Voor zowel koplopers als achtervolgers sloeg het ongeluk toe. De renners moesten wachten voor de spoorbomen tot de trein voorbij was en het peloton kon zo tot op 15 seconde terugkomen.

Verschillende andere favorieten konden bij de kopgroep aansluiten en er ontstond een nieuwe situatie. Op 55 kilometer voor het einde rijden op de Taaienberg Andreas Klier en Tom Boonen weg bij de kopgroep. Achter hen vormt zich een groep met Van Petegem, Wesemann, Mattan, Dekker en Kopp. Die vechten om te kunnen aansluiten, maar blijven op rond de 20 seconde van de koplopers hangen.

Boonen en Klier werken tot het einde perfect samen en gaan er vol voor. Dat levert succes op en ze kunnen met zijn tweeën sprinten om de eindoverwinning. Boonen wint, zoals verwacht, de sprint gemakkelijk.

Boonen was erg blij met zijn overwinning en ziet potentie voor de Ronde van Vlaanderen: "Dit betekent meer dan een sprint. Ik voelde in de koers dat het de goede moment was om een nummertje op te voeren. En met Andreas Klier kreeg ik de perfecte metgezel mee. We zijn wel erg diep moeten gaan. De laatste kilometers waren zwaar. Je weet dat ze achter je ook rijden, maar we waren alle twee erg sterk. We hadden genoeg voorsprong om de spurt af te wachten. Ik ben klaar voor de Ronde, denk ik. Dit was een straf nummer."

Uitslag:
1. Tom Boonen (Bel) 200 km in 4u42'04"
2. Andreas Klier (Dui) +2"
3. Peter van Petegem Bel) +13"
4. David Kopp (Dui) +17"
5. Nico Mattan (Bel) z.t.
6. Steffen Wesemann (Dui) +22"
7. Erik Dekker (Ned) +33"
8. Jeremy Hunt (GBr) +2'50"
9. Eric Baumann (Dui) z.t.
10. Lars Michaelsen (Den) z.t.