Overzicht dag 2 WK Baanwielrennen

Bram (Chiel-Montagne)
De tweede dag van het WK Baanwielrennen verliep voor de Nederlandse equipe uiterst succesvol. Een overzicht van de finales en belangrijkste gebeurtenissen van deze dag.

Sprint voor vrouwen

Voor de 'snelle' vrouwen stonden op dag twee de kwalificaties, achtste finales, kwartfinales en rit om de 5e tot en met 8e plaats voor het onderdeel sprint op het programma. Nederland had met Yvonne Hijgenaar en Willy kanis twee vrouwen die een gooi konden doen naar de regenboogtrui. Beide vrouwen startten de kwalificatie uitstekend en zetten de tweede (Hijgenaar met 11.386 (63.235km/h)) en zesde tijd (Kanis met 11.554 (62.316km/h)) neer over 200 meter. De snelste vrouw was echter de wereldkampioen op de 500 meter tijdrit, Natallia Tsylinskaya, met 11.278 (63.841km/h). Een snelle tijd in de kwalificatie is belangrijk omdat op basis van deze ranglijst de wedstrijden worden geselecteerd voor de achtste finales. Zo moet de nummer één uitkomen tegen de nummer zestien, de nummer twee tegen de nummer vijftien, etcetera. Tsylinskaya mocht het zodoende opnemen tegen Nivert Céline uit Frankrijk, en wist deze te kloppen. Ook Hijgenaar wist haar onderlinge duel met Oxana Grishina uit Rusland winnend af te sluiten. Kanis slaagde hier echter niet in. Zij verloor enigszins verassend van de Britse Victoria Pendleton. In de kwartfinales viel vervolgens voor enkele topfavorieten het doek. Zo werd Tsylinskaya in haar rit tegen de Australische Kerrie Meares gediskwalificeerd omdat ze onder haar lijn kwam en verslikte Hijgenaar zich in Anna Meares uit Australie. Alleen de Russische favoriet Tamilia Abassova wist zich bij de laatste vier van dit onderdeel te scharen. Abassova zal morgen met Pendleton, Anna en Kerrie Meares gaan uitmaken wie zich tot koningin van de sprint mag kronen.

Puntenkoers voor vrouwen

De puntenkoers voor vrouwen ontpopte zich tot een strijd tussen drie vrouwen. De Italiaanse Vera Carrara, de Russische Olga Sylusareva en de Australische Katherine Bates. Halverwege de race, na vijftig van de honderd ronden, had de Italiaanse een voorsprong van dertien punten op beide concurrenten. Met nog dertig ronden te gaan bleef van de voorsprong op de Russin echter maar vijf punten over, Bates volgde op zes punten. In de laatste drie spurts zou dan ook de beslissing vallen. Sylusareva bracht met nog twee sprints te gaan de achterstand terug naar drie punten. Bates bleef tegen een verschil van vijf punten aankijken. Carrara speelde het vervolgens heel slim. Ze pakte in de voorlaatste spurt, op tien ronden van het einde, één punt meer dan Sylusareva en tilde haar voorsprong zodoende naar vier punten. Met dit verschil moest de Russin winnen en Carrara in de laatste spurt geen punten pakken. Voor de Italiaanse was het dus zaak om in het wiel te blijven zitten van Sylusareva en dat lukte perfect. De wereldtitel betekent het eerste Italiaanse succes op het WK in Los Angeles.

Uitslag
1 Vera Carrara (Italie) 31 pnt.
2 Olga Slyusareva (Rusland) 29 pnt.
3 Katherine Bates (Australie) 21 pnt.

Individuele achtervolging voor mannen

Op de individuele achtervolging ging de wereldtitel naar de Duitser, en ex-Rabo-coureur, Robert Bartko. In de finale versloeg hij nipt de wereldkampioen van 2004, Sergi Escobar. De Nederlander Levi Heimans boekte het eerste succes van Nederland op dag twee. Hij won in een rechtstreeks duel van de Rus Alexander Serov en legde beslag op de bronze medaille.

Uitslag
1 Robert Bartko (Duitsland) 4.27.732 (53.785km/h)
2 Sergi Escobar Roure (Spanje) 4.29.930 (53.347km/h)
3 Levi Heimans (Nederland) 4.30.707 (53.194km/h)

Kilometer tijdrit voor mannen

Op de kilometer tijdrit trok Theo Bos de lijn die was ingezet door Heimans goed door. Hij reed een sterke kilometer. Dat resulteerde in een tijd van 1:01.165 en een baanrecord. In Los Angeles had hij dat record al in handen, maar dat was aan het begin van de kilometer met 1:01.230 in handen gekomen van de Brit Jason Queally. Uiteindelijk bleek dit niet genoeg voor het goud. Ook de Brit Hoj beet zich stuk op de tijd van Bos. Hij kwam niet verder dan 1:02.262.

Uitslag
1. Theo Bos (Nederland) 1:01.165
2. Jason Queally (Groot-Brittannië) 1:01.230
3. Chris Hoj (Groot-Brittannië) 1:02.262

Keirin voor mannen

'Goed voorbeeld doet goed volgen', zal Teun Mulder gedacht hebben na de winst van Theo Bos. Mulder wist zich immers op het onderdeel keirin ook naar de wereldtitel te fietsen. In de finale was Mulder, net zoals de gehele dag al het beeld was, superieur en veroordeelde hij de rest tot een strijd om zilver en brons.

Uitslag
1 Teun Mulder (Nederland)
2 Barry Forde (Barbados)
3 Shane John Kelly (Australie)