Heideman en Bekkering winnen KNSB/Essent cup

Olga (Nuongirl)
De laatste schaatsmarathon om de KNSB/Essent Cup, in Heerenveen, is gewonnen door Kurt Wubben. Na 150 ronden was hij de snelste van een kopgroep met drie man en pakte daarmee zijn vierde overwinning van dit seizoen. Yoeri Lissenberg eindigde als tweede, Henk Angenent als derde.

Jan-Maarten Heideman, die in de laatste wedstrijd als achtste eindigde, sleepte de KNSB/Essent Cup voor de vierde maal mee naar huis. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Co Giling en Richard van Kempen, die de cup beide ook al vier maal wisten te winnen.

Bij de vrouwen won Yasmin van Benthem de laatste wedstrijd, Haar schaats gleed net even eerder over de streep dan die van Carien Kleibeuker. Samen met Antoinet Voskuil was het duo in de slotfase van de wedstrijd uit het peloton ontsnapt.

Danielle Bekkering, die bij de vrouwen de eindoverwinning behaalde, won de sprint van het peloton. De 27-jarige Groningse was dit seizoen een klasse apart met veertien overwinningen op kunstijs en zeven op natuurijs, waaronder het NK. "Fantastisch. Bij de vrouwen heeft niemand in één seizoen zo veel zeges behaald", aldus Bekkering. "Ik ben zelden zo emotioneel geweest."