Laatste stappen in zaak "Hoyzer"

Otto (okee6)
De tuchtcommissie van de Duitse voetbalbond (DFB) schuift donderdag voor de vierde en laatste maal aan om zaken in het omvangrijke omkopingsschandaal te behandelen.

Van de oorspronkelijk zestien aangebrachte duels, zijn er nu nog twee te behandelen. Wedstrijden uit de tweede divisie, MSV Duisburg - SpVgg Greuther Fürth van 26 september en Karlsruher SC - MSV Duisburg van 26 maart. Beiden van het afgelopen jaar.

Van de origineel zestien aangebrachte wedstrijden worden tien duels als 'correct verlopen' beschouwd nadat de betrokken clubs de zaak introkken. Drie daarvan dateren van deze week. Een zegsman van 1.er FC Köln liet desgevraagd weten de tuchtcommissie niet langer te willen belasten. Tot nog toe besloot de commissie pas in twee gevallen de wedstrijd wegens bewezen manipulatie over te laten spelen: Hertha BSC - Arminia Bielefeld en LR Ahlen - Wacker Burghausen. HSV kreeg voorts een schadevergoeding toegekend voor het door Hoyzer 'geleide' bekerduel met SC Paderborn. Er werd toen met 4-2 verloren.

De omkopingszaak kwam eind januari aan het rollen toen de DFB verklaarde dat scheidsrechter Robert Hoyzer het duel tussen SC Paderborn 07 en Hamburger SV gemanipuleerd zou hebben. Wat een afzonderlijk geval leek, zou echter uitgroeien tot de grootste fraudezaak in het Duitse voetbal.