Parijs-Nice: Boonen wint, Dekker leidt

Bram (Chiel-Montagne)
Tom Boonen (Quick-Step) heeft vandaag de eerste etappe in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Belg was de Braziliaan Pagliarini (Liquigas-Bianchi) en de Est Kirsipuu (Crédit Agricole) te snel af. Erik Dekker (Rabobank) is, dankzij de onderweg gesprokkelde bonificatiesecondes, de nieuwe leider van de Franse rittenkoers.

De etappe van Etampes naar Chabris (186,5 kilometer) werd gekenmerkt door een lange ontsnapping van de Fransman Fabian Sanchez (FDJeux.com) en Igor Gonzalez de Galdeano (Liberty Seguros). Beide renners namen na 45 kilometer koers het vinkentouw. Vijftig kilometer later hadden ze al een voorsprong van 7.40 opgebouwd.

Toen de Quick-Step-ploeg van Boonen zich echter op kop van het peloton zetten, verdween deze voorsprong als sneeuw voor de zon. Op acht kilometer voor de streep werden de twee vluchters ingerekend en leek het voltallige peloton zich te kunnen opmaken voor een massaspurt.

Tot zich, circa zes kilometer van de streep, in het midden van het peloton een valpartij voordeed. Ondanks het feit dat maar enkele renners, waaronder de Amerikaanse kampioen Fred Rodriguez, tegen het asfalt gingen, brak het peloton in kleine groepjes uiteen.

Jens Voigt en zijn CSC-ploeg, die goed vertegenwoordigd waren in de voorste groep, namen van de gelegenheid gebruik om het tempo flink omhoog te gooien. En met succes, want de groep bleef uit de greep van de renners die de slag gemist hadden.

Maar niet alleen CSC had zich niet laten verassen. Erik Dekker, die op dat moment de virtuele leider was, maakte ook deel uit van de kopgroep. Evenals Tom Boonen en enkele van zijn ploegmaten. Deze brachten de Belgische spurter in de slotfase van de rit uitstekend in stelling om zijn eerste zege in de Pro Tour te pakken.

Uitslag
1.T.Boonen (Bel/Quick-Step) 186 km in 4u19'15"
2.L.Pagliarini (Bra/Liquigas-Bianchi) z.t
3.J.Kirsipuu (Est/Credit Agricole) z.t
4.J.Casper (Fra/Cofidis) z.t
5.S.de Jongh (Ned/Rabobank) z.t

Algemeen klassement na één etappe:
1.E.Dekker (Ned/Rabobank) in 4u24'30"
2.J.Voigt (Dui/CSC) z.t
3.F.Cancellara (Zwi/Fassa Bortolo) + 0.02
4.V.Goesov (Rus/CSC) + 0.03
5.T.Boonen (Bel/Quick-Step) + 0.04