K-1 Max definitieve line-up

Tom (LuNaTiC)
Na vele geruchten en veranderingen in de line-up van de K-1 Max Japan tournament, dat woensdagavond wordt gehouden, zijn vandaag tijdens de persconferentie alle twijfels weggenomen.

Dit toernooi is alleen open voor Japanners en de winnaar zal zich plaatsen voor het K-1 Max hoofdtoernooi op 4 mei in Ariake. Je zou dit toernooi kunnen beschouwen als het officeuze wereldkampioenschap kickboksen voor vechters tot 70KG. Tot nu toe zijn al drie vechters daarvoor bij voorbaat geplaatst: 2002 winnaar en Nederlander Albert Kraus, 2003 winnaar en Japans troetelkind Masato en de winnaar van vorig jaar, de Thai Buakaw Por Poramuk. De overige vier vechters zullen worden uitgekozen door de organisatie op basis van hun laatste prestaties.

Het toernooi zal worden gehouden onder K-1 regels, waarbij in drie rondes van elk 3 minuten wordt gevochten. Bij een 'draw' kan daar een extra ronde aan worden toegekend, in de finale eventueel twee. Overigens is er op het laatste moment nog een belangrijke regel veranderd, wat voor sommige vechters een belangrijk nadeel kan zijn. Vanaf woensdag mag een vechter nog maar één knie geven in de clinch, voordat de scheidsrechter de vechters uit elkaar haalt. Hiervoor werden de vechters alleen gescheiden op het moment dat er geen actie meer was in de clinch. Boze fans vermoeden dat de organisatie daarmee een belangrijk wapen van onder andere de Thai Buakaw willen weghalen, zodat de Japanse favorieten meer kans hebben op de titel.

De totale line-up voor het toernooi ziet er als volgt uit:

Hierbij moet gezegd worden dat het meedoen van 'KID' Yamamoto hoogst onzeker is geworden. Hij zou tijdens de training zijn schouder hebben geblesseerd en vervangen worden door een reserve vechter.

In de zogenaamde 'superfights', die als avond-opvulling worden gehouden voor de vele fans, zullen enkele grote namen en beloften het tegen elkaar opnemen.

Japanse muay thai stylist Kinami, vervanger van de Mongoliër Jadamba Narantungalag, zal het opnemen tegen de Fransman Farid Villaume. Villaume is op het moment een kracht in het muay thai om rekening mee te houden. Zo won hij in 2003 het prestigieuze 'King's Birthday' toernooi in Thailand. Voor een buitenlander is dit vrij uniek. Met zijn opwachting in K-1 gaat voor veel fans een wens in vervulling.

MMA vechter Caol Uno neemt het daarna op tegen de Turkse taekwondo stylist Serkan Yilmaz. Yilmaz heeft in zijn K-1 partijen veel fans voor zich gewonnen door een grote durf en 'never say die' houding te laten zien. Daarnaast zijn zijn invloeden uit het taekwondo spectaculair om te zien, zoals bijvoorbeeld zijn spinning back kicks.

De laatste superfight zal echter hét gevecht van de avond zijn. De winnaar van 2002 tegen de winnaar van 2004. Een botsing van stijlen nemen het tegen elkaar op. Nederlander Albert Kraus komt uit tegen de Thai Buakaw. Albert Kraus, wiens bijnaam 'The Hurricane' is, staat bekend om zijn snelle en krachtige stootcombinaties, terwijl Buakaw juist geroemd wordt om zijn harde en diverse trappen. De kansen van Kraus worden door de kenners niet groot geacht, maar mede door de verandering in de spelregels kan Kraus misschien voor een grote verrassing zorgen.