Column: 2005 Preview

Ed (Ared)
Toen 2003 afgelopen was, kon ik niet wachten op het begin van 2004. Ik dacht werkelijk dat 2004 het jaar zou worden waarin McLaren, Williams, Renault en Ferrari zouden gaan strijden om de titel. Maar waar 2003 zonder meer het spannendste kampioenschap van de nog prille eeuw was, bleek 2004 te gaan strijden met 2002 om de titel "Saaiste seizoen ooit". Dus, wat kunnen we voor 2005 verwachten? Simpel: rechtzaken. Rechtzaken, rechtzaken, misschien een arbitragezaak, rechtzaken... en nog meer rechtzaken. Een overzicht:

Minardi vs. de FIA
Nadat blijkt dat Minardi nog steeds geen dispensatie heeft van alle teams (volgens geruchten met dank aan Ferrari) om 2005 te beginnen met de auto van vorig jaar, spant Paul Stoddart een kort geding aan tegen de FIA om onder protest toch de race te kunnen rijden. Naderhand zal er een arbitragezaak komen bij de Wereld Motor Sport Raad van de FIA. Aangezien de resultaten van Minardi toch weinig voorstellen wordt de zaak afgedaan met een slap compromis, zoals we dat van de Raad gewend zijn. Minardi mag de races wel met de oude auto rijden, maar de resultaten worden niet meegeteld voor het kampioenschap.

De Banken vs. Bernie
Gedurende heel 2005 spannen de banken proces na proces na proces aan tegen Ecclestone om beetje bij beetje zeggenschap te krijgen over het bedrijf waar de banken 75% van de aandelen van bezitten, maar wat met ijzeren vuist geregeerd wordt door Bernie. Uiteraard winnen de banken ieder proces, en gaat de bejaarde, dictatoriale dwerg iedere keer in hoger beroep. Uiteindelijk procederen de partijen tot het Europese Hof van Justitie, waar na jaren van bureaucratische rompslomp bekend wordt dat de uitkomst er ondertussen eigenlijk niet zo veel meer toe doet.

De Teams (excl. Ferrari) vs. de FIA
Na al eerder gedreigd te hebben alleen nog over de toekomst te willen praten met teams die voor een verlenging van het Concorde Agreement tekenen, besluit Max Mosley om alleen Ferrari nog maar uit te nodigen voor besprekingen over de regels vanaf 2008. De teams eisen in een kort geding toch mee te mogen praten, maar de rechter besluit dat teams die niet meedoen ook niet mee mogen praten. Uiteraard gaan de teams in hoger beroep.

Ralf Schumacher vs. Toyota
Ondanks de mondelinge toezeggingen tijdens de contractonderhandelingen, is de Toyota niet competatief en vermoedt Ralf dat hij niet de onbetwiste nummer 1 status binnen het team geniet. Een rechtzaak volgt, maar hoewel de rechter erkent dat een mondelinge overeenkomst ook een overeenkomst in de zin van de wet is, oordeelt hij toch dat Toyota gedaan heeft wat redelijkerwijs van hen verwacht kon worden om die overeenkomst na te komen.

Ferrari & Bridgestone vs. de FIA
Max Mosley besluit dat het in het belang van de sport is om vanaf 2006 verder te gaan met slechts één bandenleverancier, ondanks dat er geen unanieme instemming voor deze regelementswijziging is. Ferrari heeft het vage vermoeden dat de negen andere teams voor Michelin zullen kiezen, en vecht samen met Bridgestone de beslissing aan. De rechter, overigens sinds kort de trotse bezitter van een 612 Scaglietti op Potenza S-03 sloffen, oordeelt in het gelijk van Ferrari.

David Coulthard vs. Michael Schumacher & Ferrari
Het werd weer niet David’s jaar. Klien heeft David ver achter zich gelaten. De sympathieke, doch lichtelijk gefrustreerde Schot gaat met min of meer gedwongen pensioen. Verbitterd stelt hij Schumacher, die in Augustus alweer z’n achtste titel binnenhaalt, aansprakelijk voor het nooit behalen van de wereldtitel. Zijn eis om smartegeld wordt afgewezen door de rechter, die oordeelt dat niet de coureur maar de auto verantwoordelijk is voor resultaten. Coulthard dient vervolgens een eis om smartegeld in bij Ferrari, maar de rechter die hij daar treft oordeelt dat niet de auto, maar de coureur het verschil maakt.

Paul Stoddart vs. Ron Dennis & de FIA
Nadat Max Mosley dan toch met definitief pensioen is gegaan, komen er verkiezingen in de Algemene Vergadering van de FIA. Dennis en Stoddart doen allebij een gooi naar het voorzitterschap, maar Dennis wint. Stoddart vermoedt verkiezingsfraude en eist een hertelling. En daarna een herhertelling. En merkt dan dat het stembiljet zo is ingericht dat stemmen op Dennis makkelijker is dan op hem. Dus verzoekt hij om een herstemming. Dat verzoek wordt afgewezen. Er volgt een kort geding, een hoger beroep en een lange bodemprocedure. Gelukkig houdt Stoddart ons wekelijks via de media op de hoogte van zijn strijd tegen het onrecht.

Zo, nu dat we dat alvast gehad hebben kunnen we ons weer gaan concentreren op de races. Veel plezier met seizoen 2005!