Rusland verrast Italië op EK Futsal

Bram (Chiel-Montagne)
Rusland heeft vandaag op het EK Futsal in het Tsjechische Ostrava voor een daverende stunt gezorgd door Italië met 2-4 te verslaan. De topfavoriet en regerend europees kampioen loopt op deze manier de finale mis. Rusland stuit in de eindstrijd op de huidige wereldkampioen, Spanje.

Italië - Rusland 2-4 (1-1)

Rusland heeft voor een enorme verassing gezorgd door in een spannende wedstrijd titelverdediger Italië te verslaan. Aan het begin van de wedstrijd leek dit echter niet snel te gebeuren, want Italië begon ontzettend scherp aan de wedstrijd. Sandro Zanetti scoorde na een fraaie aanval al na drie minuten de 1-0 voor de Azzuri. Italie zette de Russen van meet af aan onder druk, maar echt effectief was het niet, want de Russische ploeg kwam er enkele keren gevaarlijk uit en de gelijkmaker hing in de lucht. In de veertiende minuut bracht Rusland via Shayakhmetov de score dan ook op gelijke hoogte: 1-1. De tweede helft gaf grotendeels hetzelfde beeld. Een vroeg storend en druk zettend Italië en een Russisch vijftal die probeerde zoveel mogelijk onder deze druk uit te komen. Vier minuten na rust bezweek de Russische verdediging echter onder de Italiaanse druk en kon Zanetti zijn tweede treffer van de avond aantekenen: 2-1. De Azzuri gingen verder en Rusland kwam steeds meer met de rug tegen de muur te staan. Rusland leek hieraan onderdoor te gaan, totdat Shayakhkmetov uit het niets tegen scoorde: 2-2. Italië trok wederom ten aanval, maar kreeg toen de deksel hard op de neus. Via een individuele fout van de Italianen kwamen de Russen voor het eerst in de wedstrijd aan de leiding. Lenin wist Rusland een dikke minuut later definitief naar de finale te schieten: 2-4.

Spanje - Oekraïne 5-0 (1-0)

In de andere halve finale was het een stuk minder spannend. Spanje was in een eenzijdige wedstrijd duidelijk een maatje te groot voor de Oekraïnse ploeg. Dat kwam mede door de afwachtende speelstijl die het team hanteerde tegen de wereldkampioen. Spanje had veel meer balbezit dan het voormalige Oostblokland en verschafte zich in het begin van de wedstrijd via Kike en Javi Rodríguez enkele mooie mogelijkheden. Tevergeefs, want beide pogingen troffen geen doel. Af en toe kwam de Oekraïne wel onder de druk van Spanje uit, maar de geringe kansen die dat opleverde, werden niet afgemaakt. Spanje voerde daarentegen met succes de druk op. In de negende minuut zette Andreu de 1-0 op het scorebord. Verder kwamen beide ploegen echter niet in de eerste helft. Na de pauze wist Spanje het veldoverwicht wel in duidelijkere cijfers uit te drukken. Via tweemaal Daniel (2-0, 5-0) en tweemaal Fran Serrejón (3-0, 4-0) gaf de einduitslag toch nog een duidelijk beeld van de krachtsverhoudingen op het veld.

Zondag:

3e/4e plaats

Italië - Oekraïne

Finale

Rusland - Spanje