4e Dag ABN Amro Toernooi

Raymond (RayMania)
De kwartfinales van het ABN Amro Toernooi in Ahoy zijn bekend. Voor Nederland is het enkelspeltoernooi helaas over.

In de eerste wedstrijd van de dag in Rotterdam won Mario Ancic van qualifier Olivier Rochus met 6-4 en 6-3. Beide spelers waren aan elkaar gewaagd in de eerste set. Toch kon Rochus bij 4-5 de druk niet aan en verloor zijn opslaggame en de eerste set. In de tweede set begon de Belg goed en kreeg enkele breekpunten op de opslag van Ancic. De Kroaat werkte steeds sterk de breekpunten weg met goede services. In de zevende game van de tweede set gaf Rochus de set en de partij weg aan Ancic. Met twee onnodige fouten en een dubbele fout kwam Ancic op 5-3 en maakte vervolgens met een ace in zijn servicegame de wedstrijd af: 6-3.

Roger Federer, de nummer één van de wereld versloeg zoals verwacht zijn landgenoot Stanislas Wawrinka met overtuigende cijfers: 6-1 en 6-4. Wawrinka had via de kwalificaties het hoofdtoernooi bereikt en won verrassend in de eerste ronde van Sebastien Grosjean. Tegen Federer was er geen beginnen aan. In de kwartfinale speelt Federer tegen de Rus Nikolay Davydenko. Een lastigere tegenstander dan zijn opponenten in de eerste twee rondes, maar Federer is favoriet.

De enige overgebleven Nederlander in het enkelspel, Sjeng Schalken kon voor de tweede keer in een week niet winnen van Ivan Ljubicic. In Marseille verloor Schalken al in de kwartfinale, en ook dit keer was de Kroaat de sterkste. Toch speelde Schalken beter dan vorige week en wist zelfs een set te winnen. In de eerste set kwam Schalken met een break voor (4-2), maar verloor vervolgens vijf games op rij en leverde zo de eerste set in. In de tweede set speelde Schalken iets aanvallender en dit resulteerde in een setoverwinning met 7-5. Ljubicic herpakte zich in de beslissende derde set en speelde constanter en scherper. Hij haalde de derde set met 6-3 binnen.

Vandaag stond er ook een interessant duel tussen twee land –en naamgenoten op het programma. Joachim Johansson, vorige week nog winnaar van Marseille moest spelen tegen Thomas Johansson, die al eens een Grand Slam won (Australian Open). De jongere Johansson (Joachim) legde het af tegen de oudere. De tactiek van Thomas was duidelijk: zoveel mogelijk harde services terugslaan. Dit bleek een goede tactiek want in beide sets kon Thomas één keer breken en hij won met tweemaal 6-4. Opvallend is dat Thomas meer aces sloeg dan Joachim: 15 om 13.

Uitslagen:

01.Roger Federer (Zwi,1)
-
Stanislas Wawrinka (Zwi)6-1 6-4
02.Joachim Johansson (Zwe,5)
-
Thomas Johansson (Zwe)4-6 4-6
03.Ivan Ljubicic (Kro)
-
Sjeng Schalken6-4 5-7 6-3
04.Tim Henman (Eng,3)
-
Michael Llodra (Fra)
05.Mario Ancic (Kro)
-
Olivier Rochus (Bel)6-4 6-3

Loting Kwartfinales:

01.Roger Federer (Zwi,1)-Nikolay Davydenko (Rus,6)
02.Henman (Eng,3)/Llordra (Fra)-Mario Ancic (Kro)
03.Thomas Johansson (Zwe)-Radek Stepanek (Tsj)
04.Ivan Ljubicic (Kro)-Paradorn Scrichaphan (Tha)

De kwartfinales worden morgen gespeeld.