Breuklijnen en plannen GPWC

Maurice (mbn)
Gisteren was er een vergadering tussen de GPWC en zes Formule 1-teams. Doel blijft het opstarten van een nieuwe Grand Prix-klasse voor na 2007.

De toekomst van de Formule 1 blijft erg onzeker. Terwijl Ferrari een nieuw contract heeft getekend, Sauber, Jordan en Minardi twijfelen, zetten de zes andere teams de plannen voor een nieuwe klasse door. Belangrijkste standpunt in de plannen is dat de inkomsten gelijk moeten worden verdeeld, waarbij geen teams mogen worden bevoordeeld. Daarnaast moet het een open raceklasse worden, waar nieuwe teams makkelijk in kunnen stromen.

Verschillende werkgroepen moeten in de komende jaren de plannen uitwerken en tot een technische regelgeving komen. Het kampioenschap zou dan in 2008 met negen teams van de huidige Formule 1, dus zonder Ferrari, van start moeten gaan. In hoeverre dit gaat lukken blijft onzeker, aangezien er duidelijk twijfel heerst.

Gisteren ontbraken Sauber, Minardi en Jordan bij de vergadering. Voor de private teams is het geld dat Ecclestone nu biedt, als ze tekenen voor na 2008, erg aantrekkelijk. Daarnaast willen veel teams publiekstrekker Ferrari niet achterlaten.

Eddie Jordan bevestigde de twijfel gisteren op de radio: "Een meerderheid van de teams zullen met Bernie akkoord gaan, want hij heeft Ferrari aan zijn zijde. Bernie Ecclestone is ook de enige geloofwaardige oplossing, omdat de private teams grote moeite zullen hebben om te geloven dat de fabrieksteams zullen letten op hun behoeftes en zorgen."