Langkawi: 1-2-3 voor Ceramiche Panaria.

Bram (Chiel-Montagne)
Het blijft Panaria boven in de Tour de Langkawi. De Australiër Graeme Brown won gisteren in de vijfde etappe van Kota Bahru naar Kuala Terengganu voor de tweede keer de sterkste in de massaspurt. Zijn ploeggenoten Bongiorno en Lancaster maakten het feest compleet door eveneens op het podium te eindigen. Fukushima (Bridgestone) behoudt de leiderstrui.

Drie renners maakten gisteren de koers hard. Nico Sijmens (Landbouwkrediet), Alessandro D'Andrea (Acqua&Sapone) en Kazimierz Stafiej (Action) slaagden er in een tumultueze beginfase met veel ontsnappingen in écht weg te komen. Ze bouwden tijdens de koers een respectabele voorsprong van 4.46 minuten op.

Toen de groep richting de vijf minutengrens ging, kwam Ceramiche Panaria in actie. Ze zetten zich met een aantal man op kop en slokten het dappere drietal circa veertig kilometer voor de meet op. De oranjehemden hielden het peloton vervolgens tot de streep gesloten. Daar maakte Graeme Brown het kunstje samen met zijn collega's af.

De Australiër bracht met zijn zege zijn seizoenstotaal op twee overwinningen. Dat zijn er al twee keer zoveel als vorig seizoen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de winnaar na afloop met een goed gevoel naar de nabije toekomst keek.
"Ik heb ontzettend veel zelfvertrouwen, we kunnen zeker nog een aantal etappes winnen in deze ronde", aldus Brown.

Uitslag vijfde etappe:
1 Graeme Brown (Aus/Ceramica Panaria) 3.47.06 (43.30 km/h)
2 Guillermo Bongiorno (Arg/Ceramica Panaria) z.t
3 Brett Lancaster (Aus/Ceramica Panaria) z.t
4 Oleg Grishkine (Rus/Navigators) z.t
5 Geoffroy Lequatre (Fra/Credit Agricole) z.t

Algemeen klassement na vijf etappes:
1 Koji Fukushima (Jpn/Bridgestone) 15.05.38
2 Nathan O'Neill (Aus/Navigators 1.20
3 Ryan Cox (ZAf/Barloworld) 1.22
4 Jose Rujano (Ven/Colombia Selle Italia) 1.36
5 Tiaan Kannemeyer (ZAf/Barloworld) 1.41