Corruptie Bundesliga breidt uit

rocano
Het Duitse dagblad Bild weet te melden dat één van de arbiters die genoemd is door scheidrechter Robert Hoyzer, het resultaat van een wedstrijd uit de hoogste Bundesliga heeft vervalst.

Jürgen Jansen leidde op 27 november 2004 de confrontatie tussen FC Kaiserslautern en FC Freiburg. Tijdens die wedstrijd kreeg Kaiserslautern, ondanks duidelijk waarneembare fouten van aanvaller Carsten Jancker, twee goals toegekend. Volgens Hoyzer had de scheidsrechter daarvoor contact gehad met een illegaal gokhuis.

De bewuste scheidrechter stond gepland voor de wedstrijd tussen Werder Bremen en Hansa Rostock van aanstaande zondag. Hij is inmiddels echter door de Duitse voetbalbond vervangen.

De scheidsrechter in kwestie, die al ruim 10 jaar in de Bundesliga actief is en ook al vaker op het internationale platform actief is geweest, verspreidde maandag een persverklaring waarin hij ontkent ooit een wedstrijduitslag te hebben beïnvloed of contact te hebben gehad met organisatoren van illegale gokwedstrijden.

Inmiddels heeft, na Thijs Waterink (aanvoerder van derdeklasser Paderborn), nóg een speler toegegeven geld te hebben ontvangen als aanmoedigingspremie. De Kroatische reservedoelman Ignjac Kresic van Dynamo Dresden (2e Klasse) heeft bekend 15.000 euro te hebben ontvangen in juni 2003 na een 3-2 zege in de Duitse derde klasse tegen Münster.

Zowel Kresic en Waterink behoren tot de dertien personen (negen spelers, drie scheidsrechters en een clubverantwoordelijke) die door Hoyzer werden genoemd in de corruptiezaak.

Voorlopig zijn drie mannen gearresteerd op beschuldiging van fraude in de zaak die de Duitse voetbalwereld op zijn grondvesten doet schudden, slechts één jaar voor de organisatie van het WK voetbal.