Phonak toch in de Pro Tour

Bram (Chiel-Montagne)
Phonak mag toch deelnemen aan de Pro Tour. De UCI moet de Zwitserse ploeg een licentie geven voor twee seizoenen. Dat heeft het Internationaal sporttribunaal (TAS) vandaag bekend gemaakt.

Phonak was al enige tijd in een juridisch gevecht gewikkeld met de internationale wielerbond. De licentiecommissie van de UCI weigerde de Zwitserse ploeg namelijk een licentie te geven omdat de ploeg in een aantal dopingzaken verwikkeld was. Zo liepen het afgelopen jaar de ex-Phonak-renners Tyler Hamilton, Oscar Camenzind en Santiago Perez tegen de dopinglamp.

Maar de ploeg ging tegen het besluit van de licentiecommissie in beroep bij het TAS. En naar nu blijkt met succes. "Het TAS heeft de beslissing van de licentiecommissie geannuleerd en Phonak gelijk gegeven", meldt het team dan ook trots op haar website.

De beslissing van het TAS is onomkeerbaar. Tegen een uitspraak van het sporttribunaal is immers geen beroep mogelijk. De UCI moet zich dan ook neerleggen bij het besluit en alsnog een licentie verstrekken aan de Zwitserse ploeg. Renners zoals Robert Hunter, Martin Perdiguero en Floyd Landis kunnen hun kunsten nu weer gewoon op het hoogste niveau etaleren.