Chelsea lijdt recordverlies

rocano
Waar ManU in 1999 de “triple” won (kampioenschap, FA Cup en Champions League), is Chelsea dit seizoen nog op maar liefst vier fronten in de race.

In de competitie is de club koploper met een straatlengte voorsprong, in de de League Cup staat ze in de finale tegen Liverpool. In de FA Cup is de volgende ronde bereikt, en in de Champions League speelt Chelsea eind februari tegen Barcelona. Al met al gaat het dit seizoen fantastisch met het Londense Chelsea.

Maar succes kost geld, vooral in de voetbalwereld. Chelsea leed vorig jaar maar liefst een verlies van 132 miljoen Euro. Het is te danken aan de gulle geldgever en eigenaar Roman Abramovich dat men in Londen slechts lacht om zulke bedragen.

Abramovich kocht de club in 2003 voor maar liefst 210 miljoen Euro. Vervolgens investeerde hij nog eens 300 miljoen in de club, en verleende Chelsea in de tussentijd ook nog eens een rentevrije lening van 172 miljoen.

Tijdens het eerste seizoen steeg de omzet van Chelsea weliswaar met veertig procent tot 227 miljoen Euro, maar dat was bij lange na niet voldoende om de uitgaven te compenseren. Maar liefst 76 procent van de inkomsten van de club wordt weer uitgegeven in de vorm van salarissen, een percentage dat voor elke andere club dodelijk zou zijn.

Het honderdjarige Chelsea kan vanavond weer een stap dichter komen bij zijn eerste Engelse titel in vijftig jaar. Arsenal ontvangt immers Manchester United op Highbury. Om 21:00 uur is de aftrap, en een kleine twee uur later is Chelsea weer een concurrent voor de titel kwijt.