Eindstand Corus Tournament

Sierd (Legolas_Greenleaf)

Het Corus Chess Tournament is voorbij. De winnaars zijn bekend.

In Groep A won Peter Leko. Hij maakte snel remise tegen Judith Polgar, waardoor hij zeker was van de winst. De enige vraag was nog of die winst gedeeld moest worden. Maar Viswanathan Anand kon geen gat in de verdediging van Ivan Sokolov vinden, en moest in remise berusten. Loek van Wely won nog in de laatste ronde, waardoor hij precies op 50 % uitkomt.

In Groep B is het Sergey Karjakin geworden die de groep heeft gewonnen. Hij heeft daarmee het recht om volgend jaar in Groep A te spelen. Shakhriyar Mamedyarov, die gelijk stond met Karjakin op punten, verloor van onze landgenoot Jan Smeets, en werd met diezelfde Smeets tweede.

In Groep C won Vladimir Georgiev de groep. Hij won, en zijn directe concurrent, Alexey Korotylev, speelde slechts remise. Met 10 ½ punt heeft hij het hoogste aantal punten gescoord van iedereen in de zogenaamde Grootmeestergroepen. Ook tweede staat Natalia Zhukova, die nog won, en daardoor op de valreep nog tweede werd.

De Nederlanders hadden geen succes in dit toernooi. Erwin L’Ami moest 10 uit 13 halen om een Grootmeesterstitel te krijgen, maar haalde slechts 9 uit 13. En Wouter Spoelman had vandaag remise moeten spelen om een ELO-rating van 2400 te krijgen. Met een rating van 2400 had hij voldaan aan zijn derde norm voor een meesterstitel. Hij zou dan de jongste Nederlandse meester ooit zijn. Hij is nu 14 jaar en 5 maanden oud, terwijl het record op naam van Daniel Stellwagen staat. Hij haalde zijn meesterstitel toen hij 15 jaar en 5 maanden oud was.

De eindstand in groep A:
1.P. Leko met 8½ punt.
2. V. Anand met 8 punten.
3. V. Topalov met 7½ punt.
4. A. Grischuk, J. Polgar, V. Kramnik, M. Adams met 7 punten.
8. L. Bruzon, R. Ponomariov, L. van Wely met 6½ punt.
11. P. Svidler met 6 punten.
12. N. Short met 5½ punt.
13. A. Morozevich met 4½ punt.
14. I. Sokolov met 3½ punt.