Safin wint de Australian Open

Raymond (RayMania)
Marat Safin heeft voor de eerste keer in zijn carrière de Australian Open gewonnen. Tegen de hoop van alle Australiërs - Lleyton Hewitt – won Safin in vier sets. Het is de tweede Grand Slam titel voor de Rus, na de US Open in 2000.

Met in het achterhoofd twee verloren finales op de Australian Open (in 2002 tegen Thomas Johansson en in 2004 tegen Roger Federer) startte Safin slecht aan de wedstrijd. De eerste de beste servicegame van Safin ging naar Hewitt. In het verdere verloop van de eerste set kon Safin maar niet in de wedstrijd komen. Zijn eerste service kwam amper door, wat toch belangrijk is voor het type spel wat Safin speelt en hij maakte veel onnodige fouten. Het leek door de spanning te komen want hij was geen schim van de speler die Federer in de halve finale versloeg.

Hewitt won de eerste set dan ook gemakkelijk met 6-1. Het leek erop dat Hewitt de eerste Australiër zou worden die de Australian Open zou winnen sinds Mark Edmonson in 1976. In de tweede set kwam Safin wat meer in zijn spel. Zijn service begon beter te lopen en hij retourneerde beter op de servicegames van Hewitt. Hij haalde de set binnen met 6-3.

De derde set begon als een kopie van de eerste set. Het was weer Hewitt die Safin gelijk brak en hij liep uit naar een 4-1 voorsprong. Safin begon weer eens met rackets te gooien en leek mentaal aangedaan. Hij liet zich vervolgens behandelen voor een blessure en dat zorgde voor een ommekeer. Safin won vijf games op rij en haalde de set binnen met 6-4.

Aan het begin van de vierde set onderging nu Hewitt een blessurebehandeling, maar het leek niet te helpen. Hij werd gelijk gebroken en aan één breek had Safin genoeg om de set en de titel binnen te halen: 6-4.

Safin is na Kafelnikov de tweede Rus die de Australian Open op zijn naam weet te schrijven. Hij versloeg in dit toernooi achtereenvolgens Djokovic, Ulirach, Ancic, O. Rochus, Hrbaty, Federer en Hewitt.


Marat Safin.