Tour de Langkawi: Bongiorno sprint naar etappezege

Bram (Chiel-Montagne)
De Argentijn Ruben Bongiorno (Ceramiche Panaria) heeft de tweede etappe van de Tour de langkawi gewonnen. In de spurt was hij dit keer zijn ploeggenoot, de Australiër Graeme Brown, wel te snel af. Net als gister werd de Rus Oleg Grishkine (Navigators ) in het kielzog van de twee oranjehemden derde. Brown blijft het algemeen klassement aanvoeren.

De Panaria-ploeg lijkt in de Maleisische ronde niet te stoppen. Na twee dagen staat de teller al op twee overwinningen. Beide sprinters van de ploeg blijken namelijk over uitstekende benen te beschikken. En daar maakt de formatie dan ook gretig gebruik van. “Een van onze voordelen is dat we twee uitstekende sprinters in ons team hebben. De tactiek bij een massasprint is dan dat Ruben (Bongiorno) in mijn wiel blijft zitten als ik aanga; ga ik te vroeg aan, dan wint hij”, aldus Brown.

Bij een temperatuur van om en nabij de veertig graden begon het peloton aan de tweede etappe van de ronde, die de renners van Kangar naar Kepala Batas bracht. Het warme weer weerhield dertien renners er echter niet van om de benen te nemen. Drie kilometer na de start reed het gezelschap weg van de groep. De voorsprong bleef beperkt tot veertien seconden, en de vluchters werden dan ook weer snel ingerekend. Voornamelijk door toedoen van de Barloworld-ploeg, die het gat snel dicht reed.

Na zeven kilometer was het echter weer raak. De Aziatische rijder Koji Fukushima (Bridgestone) rukte zich los van het peloton en kreeg Fallanie Ali (Proton T-Bikes) met zich mee. Het tweetal werkte goed samen in de brandende zon en had na vijftien kilometer koers al een voorsprong van 1.15 te pakken op de Ceramiche Panaria-ploeg, die het peloton aanvoerde.

Deze voorsprong werd gestaag opgebouwd door het duo. Mede door het feit dat het achtervolgende peloton het allemaal wel best vond. Met nog meer dan 140 kilometer voor de boeg was het immers niet noodzakelijk om de twee voorop in te rekenen. De voorsprong bedroeg na dertig kilometer dan ook 5.40. Na 76 kilometer werd de maximale voorsprong bereikt: 10.15.

Hierna begonnen de oranjehemden van Panaria toch langzaamaan wat vaart te maken. Mondjesmaat werd er wat afgesnoept van de voorsprong van de twee Aziaten. Dit resulteerde ertoe dat met nog zestig kilometer voor de wielen het gat was geslonken tot 6.27. Een massasprint lag dus wederom in de lijn der verwachtingen.

En zo geschiedde. Na zestien kilometer werd het Aziatische duo bedankt voor de moeite, en opgeslokt door het jagende peloton. De Panaria-formatie zorgde er vervolgens voor dat haar beide sprinters goed van voren zaten. Zij maakten dankbaar gebruik van het werk van hun ploeggenoten, en schonken de formatie wederom de eerste en tweede plaats. Graeme Brown blijft leider omdat hij onderweg nog naar één bonificatieseconde wist te spurten.

Morgen lijkt Brown de leiderstrui echter alweer te verliezen, omdat het peloton dan de eerste bergen aandoet. In een 172.5 kilometer lange etappe moeten de wielrenners twee bergen en enkele heuvels trotseren. Of de Australische leider hiertegen bestand is, valt te betwijfelen.

Uitslag tweede etappe:
1 Guillermo Bongiorno (Arg/Panaria) 4.08.02
2 Graeme Brown (Aus/Panaria) z.t
3 Oleg Grishkine (Rus/Navigators) z.t
4 Daniele Di Biase (Ita/Colombia Selle Italia) z.t
5 David Kopp (Ger/Wiesenhof) z.t
6 Denis Bertolini (Ita/Acqua & Sapone) z.t
7 Julian Dean (NZl/Credit Agricole) z.t
8 Stefan Van Dijck (Ned/Mr Bookmaker) z.t
9 Dean Downing (GBr/Great Britain) z.t
10 Enrico Grigoli (Ita/Domina Vacanze) z.t

Algemeen klassement:

1 Graeme Brown (Aus/Panaria) 6.27.17
2 Guillermo Bongiorno (Arg/Panaria) 0.01
3 Takashi Miyazawa (Jpn/Bridgestone) 0.08
4 Oleg Grishkine (Rus/Navigators) 0.09
5 Fallanie Ali (Mal/Proton) 0.11
6 Koji Fukushima (Jpn/Bridgestone) z.t
7 René Joergensen (Den/Barloworld) 0.12
8 Ryan Cox (RSA/Barloworld) 0.14
9 Christopher Bradford (Aus/Wismilak) 0.15
10 Daniele Di Biase (Ita/Colombia Selle Italia ) 0.16