Risi en Betschart aan de leiding in Berlijn

Bram (Chiel-Montagne)
Het Zwitserse koppel Bruno Risi/Kurt Betschart gaat aan de leiding in de zesdaagse van Berlijn. Het duo was gisteravond tijdens de eerste nacht iets sterker dan de concurrentie. De winnaars van vorig jaar, het Duitse duo Robert Bartko/Guido Fulst, en de Nederlanders Danny Stam/Robert Slippens staan respectievelijk tweede en derde.

De eerste nacht in de goed gevulde S-Bahn in Berlijn werd gedomineerd door de topfavorieten. Tijdens de twee koppelkoersen die op het programma stonden, staken de drie duo’s er met kop en schouders bovenuit. Een ronde voorsprong op de andere deelnemers tijdens de afsluitende koppelkoers en de nodige spurtpunten bij de overige onderdelen leverden de favorieten genoeg voorsprong op om zich gezamenlijk aan de kop van het klassement te nestelen. De Zwitsers gaan aan de leiding omdat zij tijdens de gehele avond de meeste punten bij elkaar sprintten.

In de eerste koppelkoers van de avond, die circa dertig minuten in beslag nam, trokken Risi en Betschart hun goede vorm van de afgelopen weken door. De winnaars van de Zesdaagse van Stuttgart, die afgelopen weekend werd gehouden, sprintten naar acht punten. In hun kielzog flikten de Duitsers Bartko en Fulst hetzelfde. Stam en Slippens stelden in de eerste koers van de avond ietwat teleur met maar één punt. Gelukkig voor de Nederlanders bleef het daarbij en werden ze niet op een ronde gezet.

Tijdens de tweede koppelkoers, die drie kwartier duurde, waren de Nederlanders echter weer helemaal bij de les. Ze pakten maarliefst negen punten en sloten de koers af als tweede. Dat kwam voornamelijk omdat Bartko en Fulst voor eigen publiek niet te stoppen waren. De publiekslievelingen sloten de koers af met een totaal van vijftien punten en werden soeverein eerste. Ook de Zwitsers Risi en Betschart legden het af tegen de superieure Duitsers, met vier punten werden ze desondanks nog derde. Naast deze vele punten behaalde de koppels ook nog één of meerder rondes op de concurrentie.

In Zesdaagsen is het belangrijk om in de koppelkoersen de concurrentie op één of meerdere ronden te zetten, omdat in het algemeen klassement eerst wordt gekeken naar het aantal rondes en daarna pas naar het aantal punten. Alleen in de koppelkoersen kunnen de duo’s elkaar op een ronde zetten. In de overige onderdelen van een zesdaagse kunnen alleen punten bijeen worden gesprint.

Tussenstand na de eerste dag:
1. Bruno Risi/Kurt Betschart (Zwi) 58 pnt.
2. Robert Bartko/Guido Fulst (Dui) 56 pnt.
3. Robert Slippens/Danny Stam (Ned) 52 pnt.

Op 1 ronde

4. Andreas Kappes/Andreas Beikirch (Dui) 39 pnt.
5. Matthew Gilmore/Joan Llaneras (Bel/Spa) 26 pnt.
6. Juan Curuchet/Walter Perez (Arg) 10 pnt.

Op 2 ronden.

7. Marco Villa/Franco Marvulli (Ita/Zwi) 39 pnt..
8. Jimmi Madsen/Jakob Piil (Den) 9 pnt.

Op 4 ronden.

9. Iljo Keisse/Alex. Aeschbach (Bel/Zwi) 22 pnt.
10. Thorsten Rund/Leif Lampater (Dui) 16 pnt.