Problemen WK zwemmen 2005

Maurice (mbn)
Nog meer onduidelijkheid over waar in 2005 het WK Zwemmen zal worden gehouden. Nadat eerder de Montreal de organisatie werd afgenomen, zien nu Melbourne en Long Beach af van organisatie.

In juli worden de WK Zwemmen gehouden, maar de wereldzwembond FINA is nog op zoek naar een locatie en organisatie die het evenement wil organiseren. Montreal had de kampioenschappen toegewezen gekregen, maar na financiële problemen van de organisatie ontnam de FINA die stad de organisatie.

Op zoek naar een nieuwe locatie kwamen Melbourne, dat ook de kampioenschappen in 2007 organiseert, en Long Beach, dat voor het WK van 2005 de strijd van Montreal verloor, in beeld. Beide organisatoren uit de steden zeggen nu geen interesse te hebben. Melbourne wil niet twee keer achter elkaar de organisatie dragen en is al te druk met het WK van 2007. Long Beach vreest financiële moeilijkheden, nadat ze vorig jaar op de stijf uitverkochte Amerikaanse Olympische kwalificatiewedstrijden ook al een verlies draaide.

Op de FINA wordt nu wel druk gezet om de financiële eisen aan organiserende steden te veranderen. Nu moeten de organisaties een groot deel van de inkomsten uit sponsorgelden afstaan aan de zwembond, waardoor er weinig mogelijkheden overblijven om geen verliezen te lijden.