"Non-verbaal gedrag aandachtspunt"

Otto (okee6)
De scheidsrechters in de Holland Casino eredivisie zullen in de tweede helft van het seizoen scherper letten op het non-verbaal gedrag van de coaches. Wat scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg betreft is het afgelopen met wild gedrag van trainers.

Op het trainingskamp van arbiters in het Turkse Belek gaf Uilenberg uitleg over de aandachtspunten, die worden meegenomen. Op de trainer zal in het vervolg beter worden gelet. "We gaan strakker optreden tegen het non-verbale gedrag van de trainers langs de lijn. Het wordt geen heksenjacht, maar wel een aandachtspunt," aldus Uilenberg.

Een voorbeeld van een situatie waar het probleem speelde, was Vitesse-coach Edward Sturing bij de wedstrijd Vitesse-PSV. Door het woest vertoon van zijn ongenoegen over de arbitrage werd het publiek opgehitst. Vervolgens moest Ruud Bossen de wedstrijd zelfs even staken. Sturing maakte een dag later zijn excuses en ontving één wedstrijd schorsing van de bond.

Het ligt in de lijn om dat gedrag tijdig een halt toe te roepen. Volgens Uilenberg vertonen steeds meer coaches in het betaalde voetbal dergelijk ontoelaatbaar trainersgedrag.


Ook op non-verbaal gedrag van trainers wordt gelet