Arenberg uit parkoers Parijs-Roubaix

Maurice (mbn)
De kasseienstrook van de Arenberg zal komend jaar niet meer in het parkoers van Parijs - Roubaix zitten. De organisatie vindt het te gevaarlijk voor de wielrenners geworden.

De Arenberg staat bekend als één van de beslissende punten in de route van Parijs -Roubaix. De organisatie vindt het echter niet meer verantwoord om de renners over de kasseienstrook te laten rijden. De strook is de afgelopen jaren verder afgetakeld en door ondergrondse ophopingen van water in de oude mijnen is het altijd vochtig op de kasseien. Daardoor zou het een te groot risico voor de rijders zijn geworden.

De organisatie wil de Arenberg echter wel graag in volgende jaren terug op de route hebben. Met lokale authoriteiten wordt overlegd over het opnieuw leggen van de kasseien, waardoor de weg voor de renners beter begaanbaar wordt. Om komend jaar het gemis van de Arenberg te verzachten zijn extra stroken kasseien met een totale lengte van twee kilometer in het parkoers opgenomen.

Toch werd er weinig positief gereageerd op het besluit. Tweevoudig winnaar en ploegleider van FDJeux.com Marc Madiot reageerde: "Ik weet dat er veiligheidspunten zijn die niet genegeerd kunnen worden, maar door zulke besluiten verliezen we straks alle plekken van waarde. Op een dag zal Parijs - Roubaix nog op de snelweg plaatsvinden. Wielerkoersen hebben een stukje magie nodig; de Arenberg is mythisch. Het is als de Poggio uit Milaan - San Remo halen. Er zijn echter al eerder edities geweest zonder de Arenberg."

Volgens verschillende kenners zal door de afwezigheid van de Arenberg Parijs - Roubaix een stuk minder zwaar zijn. Of de koers zwaarte en karakter heeft verloren zal echter pas echt blijken als de renners op 10 april zijn gefinisht.


De kasseienstrook van de Arenberg wachtend op de opknapbeurt.