Zwarte dag Dakar, 8e etappe geannuleerd

Olga (Nuongirl)
De zevende etappe van de Dakar Rally gaat de boeken in als een zwarte dag. Tientallen deelnemers zijn gestrand in de Sahara van Mauritanië, waar een zandstorm het zicht erg belemmerde en talloze voertuigen zonder brandstof kwamen vast te zitten.

Vrijdagochtend om half tien waren pas negentig motoren, 53 auto's en 25 vrachtwagens in het bivak in Tichit gearriveerd. De organisatie besloot dan ook om de achtse etappe, die naar Tidjikja ging, te annuleren.

Ook bij de Nederlanders zijn er veel uitvallers. Maar acht van de zestien motorrijders haalden de finish, Bart Franssen die vrijdagavond tegen tienen arriveerde, was de laatste. Jaap van der Kooy en Herwin Hopmans gaven `s nachts op, terwijl Rob Deckers, Peter Stijkel, Rob van Pelt en Johannes Reuver daarvoor al waren uitgevallen.

Bij de autorijders haalden tot nu toe alleen Chris Leyds en Tonnie van Deijne het bivak, als 30e en 32e. De Kia's van Bob ten Harkel en Herman Hutten begaven het in de woestijn, en drie andere auto`s staan nog ergens op het parkoers, waarschijnlijk zonder benzine.

De enige Nederlandse vrachtwagenchauffeur die nog meetelt is Hans Bekx, die als derde zijn DAF in Tichit parkeerde, op bijna anderhalf uur van etappewinnaar Kabirov. Na aankomst zei Bekx dat veel trucks problemen hadden met de brandstof omdat het verbruik door de zachte ondergrond veel hoger was dan verwacht.