FA wil TV-beelden gebruiken

Sierd (Legolas_Greenleaf)
In Engeland was er woensdag na de wedstrijd tussen Manchester United en Tottenham Hotspurs veel commotie over een goal die geen goal was, maar eigenlijk wel had moeten zijn.

In het duel liet de keeper van Manchester United, Roy Carroll, een flammend schot van Pedro Mendes, een speler van de Spurs, door zijn vingers glippen. Op televisiebeelden was duidelijk te zien dat de bal ruim achter de doellijn was voordat Carroll hem pakte, maar de scheidsrechter en de grensrechters hadden niet door dat de bal achter de doellijn was geweest. De FA heeft nu te kennen gegeven dat ze openstaan om TV-beelden en andere technische te gebruiken om te constateren of de bal nu wél of niet over de lijn is.

Het is daarbij, volgens de FA, vooral van belang of er meteen een seintje naar de scheidsrechter kan worden gestuurd. Hieronder vallen bijvoorbeeld de 'chipbal', zoals de FIFA al eerder voorstelde. De grensrechter in kwestie, Rob Lewis, deed een poging om zich te verdedigen door dit te zeggen: "De speler van Spurs schoot van afstand en ik deed mijn taak om op gelijke hoogte te staan met de laatste verdediger, om te kijken of er sprake was van buitenspel. Toen de bal in het doel belandde stond ik nog op twintig meter van de achterlijn. En vandaar was het onmogelijk te zien of de bal de lijn had gepasseerd."

De coach van Tottenham, Martin Jol, baalde, omdat zijn ploeg nu met 0-0 gelijkspeelde. Hij uitte verder zijn irritatie over het gebrek aan technische hulpmiddelen. "De bal was niet een paar centimeter, maar een hele meter over de lijn. Wat me irriteert is dat we in het jaar 2005 leven en dat we op een tv-monitor binnen twee seconden kunnen zien dat de bal over de lijn is. Iedereen wist het behalve de scheidsrechter.", aldus Jol. Hij wordt hierin gesteund door Arsène Wenger, de coach van Arsenal, en Alex Ferguson, de coach van Manchester United.