Steun voor arme Europese schaatsers

Olga (Nuongirl)
Vanuit Nederland krijgen dertig schaatsers uit tien Europese landen financiële ondersteuning om hun sport professioneler te kunnen beoefenen. Auto-importeur KIA Nederland en detacheringsbedrijf Yacht zijn zogeheten partners in sport geworden om de ontwikkelingslanden in het schaatsen naar een hoger niveau te tillen.

Woensdag onthulde het sportmarketingbedrijf Sport Navigator de bijzondere deal. Directeur Marnix Wieberdink zegt dat elke schaatser individueel een contract asluit voor een jaar. "Wij willen veelbelovende talenten die nauwelijks financiële middelen hebben helpen. Het doel is dat deze schaatsers zich beter kunnen voorbereiden en straks de strijd met de dominante Nederlandse schaatsers serieus kunnen aangaan."

De logo`s van de twee bedrijven zullen aankomend weekend al te zien zijn op de pakken van schaatsers die meedoen aan de Europese kampioenschappen allround in Heerenveen.

De dertig schaatsers komen uit Oostenrijk, Wit-Rusland, Tsjechië, Finland, Duitsland, Zweden, Polen, Roemenië, Rusland, Zwitserland. Bekende namen zijn de tot Oostenrijker genaturaliseerde Marnix ten Kortenaar, de Duitse Daniela Anschütz, de Fin Vesa Rosendahl, en de Zweed Sebastian Falk.

"Sommige schaatsers rijden nu nog rond in pakken met gaten. Die krijgen van ons de modernste aerodynamische pakken of schaatsen. Voor anderen bekostigen we weer trainingsstages Als deze talenten de gelegenheid krijgen om eens echt goed te trainen, dan wil ik nog wel eens zien hoelang we het nog hebben over de kleine onbeduidende schaatslanden," aldus Wieberdink.