Van Velde mogelijk toch aan de start

Olga (Nuongirl)
Lange tijd stond zijn deelname op losse schroeven, maar Gerard van Velde zal waarschijnlijk toch meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen sprint in Groningen.

Na de wereldbekerwedstrijden in Azië kreeg de schaatser een ontsteking in het heupgewricht. De sprinter uit Heerde hervatte maandag na een gedwongen pauze van tien dagen de training. Tot tevredenheid van coach Geert Kuiper maakte hij de hele oefensessie af. "Heeft Gerard geen terugslag, dan is hij van de partij," aldus Kuiper. "Hij is blij dat hij in elk geval weer wat heeft kunnen doen."

Van Velde is er veel aan gelegen om deel te nemen aan de NK, waar zowel bij de mannen als bij de vrouwen vier tickets te verdienen zijn voor de WK sprint in Salt Lake Ciy, half januari. Een opvallende naam op de deelnemerslijst bij de mannen is Carl Verheijen. De allrounder van TVM wil met het oog op het naderende EK in Heerenveen zijn sprint wat aanscherpen.

Bij de vrouwen verdedigt Marianne Timmer haar nationale titel. Als ze die prolongeert, evenaart ze het record van Christine Aaftink, die tussen 1987 en 1994 zeven keer met de bloemen stond te zwaaien. Wereldkampioene allround Renate Groenewold staat ook aan de start. Zij bereidt zich na een tegenvallend NK allround voor op de EK, begin januari in Heerenveen.