Advocaat wilde voor het EK al opstappen

Maurice (mbn)
Zo tegen het einde van het jaar is het voor veel mensen tijd om terug te blikken. Zo ook op het Europees Kampioenschap. Voor Dick Advocaat valt er een hoop terug te kijken.

Na het EK krijgt Advocaat in de Nederlandse pers vooral kritiek en hoon over zich heen. Dé wissel blijft doorgalmen. Voor Advocaat is het nu tijd om een aantal zaken iets te verduidelijken. Wel schuwt hij ervoor bepaalde spelers bij naam te noemen.

Al in de kwalificatiereeks wilde Advocaat opstappen naar eigen zeggen: "Tijdens de kwalificatie voor het EK wilde ik al een keer stoppen. Een speler zei dingen en sprak me toe op een manier die ik niet kon accepteren. Hij ging te ver. Ik zei dat ik ermee zou stoppen, omdat hij voor het Nederlands elftal belangrijker was dan ik. Toen zei de speler dat ik dat niet kon maken. Hij bood zijn excuses aan."

Waarschijnlijk doelt Advocaat op de situatie na de 3-1 nederlaag van Oranje in Tsjechië. Ruud van Nistelrooy reageerde voor het oog van de camera boos op zijn wisselbeurt en liet duidelijk zijn boosheid naar Advocaat merken.

Over dé wissel van Bosvelt die in de ploeg kwam voor Robben heeft Advocaat achteraf nog met de spelers besproken: "Ik heb het uitgelegd, later bij de bespreking. Drie spelers zeiden dat we geen angst hadden mogen hebben en dat we zo hadden moeten doorgaan. Twee anderen zeiden dat ze het precies zo hadden gedaan."

Achteraf is Advocaat ook tevreden over zijn samenwerking met de spelersgroep. Dat hij niet genoeg heeft verjongd ontkent hij. Voilgens hem is inmiddels wel duidelijk geworden dat bepaalde jeugdige spelers inderdaad nog niet volwassen genoeg waren.