'NOS kan voetbalbeelden opeisen'

Maurice (mbn)
Ook als de NOS de rechten op samenvattingen niet binnenhaalt, kan de omroep aanspraak maken op voetbalbeelden. Die uitleg heeft minister Van der Hoeven (Media) in de Tweede Kamer gegeven.

Volgens de uitleg van de minister van de Mediawet heeft de NOS het recht om actuele beelden die sportnieuws bevatten binnen een redelijke termijn uit te zenden. Als de NOS naast de rechten grijpt zal het wel in onderhandeling moeten treden met de rechtenhouder over een vergoeding voor de beelden en de beelden pas na de rechtenhouder uitzenden. Deze uitleg van de wet zou wel inhouden dat het pakket met de tweede uitzendrechten dat de Eredivisie CV verkoopt in principe waardeloos is, omdat de NOS een sowieso recht hierop heeft.

De NOS heeft maandag nog in een brief aan de clubs het bod dat ze hebben gedaan verduidelijkt. Uiteraard haalt de NOS het liefst de rechten voor de samenvattingen binnen. Volgens de uitleg van de Minister zal de NOS echter altijd vanuit de publieke functie om goede nieuws- en sportberichtgeving te leveren recht hebben om voetbalbeelden op de speeldag uit te zenden. Morgen zullen de clubs uit de eredivisie beslissen over een verdeling van de uitzendrechten.