Banken willen Ecclestone behouden

Maurice (mbn)
Ondanks de winst in de rechtzaak willen de banken Ecclestone niet zijn macht in de Formule 1 afnemen. Ze vinden hem als baas veel te waardevol.

De drie banken, Bayerische Landesbank, JP Morgan Chase en Lehman Brothers, hebben een aandeel van 75% in het overkoepelend Formule 1-bedrijf. Bernie Ecclestone heeft via zijn familiebedrijf een aandeel van 25%, maar heeft complete beslissingsbevoegdheid in het verleden bedongen. De Britse rechter maakte daar een paar weken geleden een einde aan.

Ondanks dat de banken nu met hun meerderheidsbelang ook de beslissingsbevoegdheid van Ecclestone kunnen afnemen, zijn ze dat niet van plan. Ze willen dat Ecclestone gewoon zijn werk kan blijven doen, maar willen wel wat meer controle kunnen voeren over de financiën van het bedrijf.

Gerhard Gribkowsky van het bestuur van de Bayerische Landesbank vertelde: "We zouden wel slecht geadviseerd zijn, als we Ecclestone zouden willen afzetten. In meer dan drie decennia heeft hij uitvoerige contracten gerealiseerd in de industrie, met sponsoren, met circuit-eigenaren en met andere betrokken partijen. Er zijn wel grenzen. We zullen niet langer toelaten dat we een rol hebben, waarin we wel risico dragen, maar niks kunnen zeggen."

Vooraf werd aangenomen dat de banken de stap hebben genomen om te zorgen dat de grote autofabrikanten niet uit de sport weglopen door oneingheid met Ecclestone. Gribkowsky bevestigde zich zorgen te maken over het idee van de autofabrikanten om het 'Grand Prix World Championship' op te starten: "We nemen die zaak erg serieus. Ik denk dat de markt te klein is en dat een machtstrijd tussen de twee series ze beide zou schaden. Maar ik denk niet dat de deuren (naar de autofabrikanten, red.) al gesloten zijn."