Spaanse bond: "Onderzoek naar Aragonés"

Olga (Nuongirl)
De Spaanse voetbalbond is een onderzoek begonnen naar de vermeende racistische uitlatingen van de bondscoach van Spanje, Luis Aragonés.

In oktober legden camera`s tijdens een training van het nationale team vast hoe de 67-jarige coach naar José Antonio Reyes riep dat hij beter was dan "die zwarte klootzak", daarmee doelend op Thierry Henry, Reyes' clubgenoot bij Arsenal.

De bondscoahc heeft ontkend dat zijn opmerking racistisch bedoeld was. "Het was een grapje", aldus de oud-trainer van Atlético Madrid, FC Barcelona, Espanyol, Sevilla, Real Betis, Valencia, Real Oviedo en RCD Mallorca. "Ik heb al sinds mijn vroegste jeugd zwarte vrienden. Ik ben een wereldburger. Als ik een grap maak om een speler te motiveren, ben ik niet meteen een racist."

Reyes reageerde ook luchtig op de commotie. "Er werden over en weer wat flauwe opmerkingen gemaakt, meer niet. Het was een moment van ontspanning tijdens een zware trainingsdag. Sommige dingen moeten gewoon op het trainingsveld blijven."

Aanvankelijk werd er geen actie ondernomen, maar de voorzitter van de Spaanse voetbalbond, Angel Maria Villar, bedacht zich na klachten van diverse Spaanse organisaties, De Spaanse minister van Sport, Jaime Lissavetzky, steunt de beslissing van de voetbalbond. Iedereen die een publieke functie heeft, moet rekening houden met zijn uitspraken. Als het om racisme gaat, voeren we een 'zero tolerance' beleid."

Als Aragonés schuldig word bevonden, dan kan hij zijn baan kwijtraken. Een boete van 32.000 euro behoort ook tot een van de mogelijkheden.