UEFA denkt aan 'buitenlanderregel'

Olga (Nuongirl)
Het idee van Marco van Basten en Johan Cruijff over de zogenaamde 'buitenlanderregel', is bij de Europese voetbalbond onderwerp van gesprek.

De UEFA komt aankomende donderdag bijeen en wil dan voorstellen dat voetbalclubs in de toekomst minimaal acht spelers moeten opstellen die door de club zelf, of een nationaal instituut in het land waar de club huist, zijn opgeleid.

De UEFA hoopt met dit voorstel de gevolgen van het Bosman-arrest uit 1995 wat in te dammen. Sinds die uitspraak kunnen de voetbalclubs een ongelimiteerd aantal buitelandse spelers opstellen, maar die moeten wel afkomstig zijn uit EU-landen. De Europese voetbalbond hoopt het voorstel tijdens een congres in april in stemming te kunnen brengen.

Cruijff zegt dat z`n maatregel absoluut noodzakelijk voor de toekomst van het Nederlandse voetbal."Wordt er nu niet ingegrepen, dan zitten we over een paar jaar echt in de problemen", zei hij al in september.

Bondscoach Van Basten sloot zich afgelopen maandag aan bij die woorden. "Misschien is het zinvol om er naar toe te werken dat bij iedere Nederlandse club ten minste de helft van het elftal uit Nederlanders bestaat. Ook voor het Nederlands elftal zou de keuze dan gemakkelijker worden. We moeten onze identiteit behouden, zo goed en zo slecht als het kan."