Davids en Stam lopen risico vervolging

Olga (Nuongirl)
Edgar Davids en Jaap Stam kunnen in ItaliŽ alsnog strafrechterlijk worden vervolgd wegens vermeend dopinggebruik in 2001.

Dat is uit een beslissing gebleken van het Hof van Cassatie, die de vrijspraak van de Belgische doelman Jean Francois Gillet van Bari vernietigde. Het Hof stelt namelijk dat dopingzaken die voor 27 november 2002 ontdekt werden, toen de strenge dopingwet uit 2000 officieel in werking trad, alsnog berecht dienen te worden volgens die wet.

De zaak tegen Gilet was een proef en de motivering van het hoogste gerechtshof schept nu jurisprudentie. Naast de twee Nederlanders kunnen nog dertien andere spelers berecht worden. Behalve boetes riskeren de spelers een gevangenisstraf van twee maanden, zoals de openbare aanklager in de zaak Gillet heeft geŽist.

Bij Davids werd de verboden anabole steroÔde nandrolon aangetroffen in maart 2001 tijdens de wedstrijd Udinese - Juventus. Hij werd daarvoor door de voetbalbond in hoger beroep tot vier maanden geschorst. Bij Jaap Stam werd bij de competitiewedstrijd Lazio - Atalanta in oktober 2001 dezelfde stof aangetroffen, en ook hij kreeg een schorsing van vier maanden. Beide Nederlanders moesten ook een boete betalen van ongeveer 50.000 euro.

De Italiaanse onderzoeksrechter Guariniello uit Turijn, die de dopingzaak van Davids onderzoekt, heeft de motivatie van het Hof afgewacht. De verwachting is nu dat Guariniello een rechtszaak aanspant.