"Dopinggebruik eerder regel dan uitzondering."

Olga (Nuongirl)
In de Belgische krant De Standaard heeft een anoniem gebleven profwielrenner een boekje opengedaan over doping in het profpeloton.

Volgens de ex-wielrenner is dopinggebruik in het peloton eerder regel dan uitzondering. Zelf zette hij wegens het overmatige dopinggebruik een punt achter zijn profloopbaan.

"Ik begrijp het allemaal wel, maar ik vind het fundamenteel oneerlijk", aldus de man die volgens de krant Bart heet en bijna 30 jaar is. Naar zijn mening worden er bij de junioren nauwelijks verboden middelen genomen, maar bij de amateurs neemt het gebruik toe. "Laat ons zeggen dat 20 tot 30 procent van de amateurs tot de categorie 'zware gevallen' behoorde. Nog eens 20 tot 30 procent gebruikte niet permanent, maar slikte gericht met het oog op bepaalde wedstrijden."

Volgens de ex-prof gebruikt een meerderheid van het profpeloton doping. "Ik heb lang geloofd dat doping slechts een psychologisch effect had. Dat was voor mij nog een reden om niet te gebruiken. Eerlijk gezegd, denk ik nu dat het onmogelijk is geworden om een rol van betekenis te spelen als je niet slikt. Al zijn er enorme verschillen. Sommigen doperen zich veel 'verstandiger' dan anderen en kunnen dus best een lange, stabiele carrière hebben: zij rijden bepaalde periodes zuiver omdat die voor hen niet zoveel betekenen. De toppers slikken niet voor de Ster van Bessèges of de Ronde van Qatar, maar ze werken naar 'hun' klassiekers toe. Bij 'verstandige' kermiscoureurs is het andersom."