Hooligans krijgen in Belgie zware straffen

MavRick
Eénentwintig supporters van RSC Anderlecht, en drie Nederlanders van Ajax zijn door de correctionele rechtbank van Brugge veroordeeld voor vechtpartijen tijdens een wedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht.


De straffen varieerden van celstraffen tussen drie jaar en acht maanden of een werkstraf. Vierentwintig "supporters", waarvan drie Nederlanders, raakten op 29 januari 1999 met elkaar en de ordediensten in gevecht tijdens een voetbalwedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht in het pas vernieuwde Jan Breydelstation in Brugge.

De hooligans braken ruim 400 zitjes af, twintig personen raakten gewond. De supporters zouden met elkaar via het internet hebben afgesproken om een confrontatie met de politie aan te gaan. "Ze hadden geenszins de bedoeling om van een partij hoogstaand voetbal te genieten", motiveerde de rechter.

De rechtbank wees drie personen aan als aanstokers van de rellen. Zij kregen elk drie jaar cel. De eerste, R.V., een Nederlander was niet aanwezig bij zijn veroordeling. Zijn straf is voor de helft voorwaardelijk. De rechtbank beval ook zijn onmiddellijke aanhouding. De tweede D. V., kreeg drie jaar waarvan twee jaar voorwaardelijk en de derde R.M. kreeg drie jaar voorwaardelijk maar 2.479 euro boete.

Drie beschuldigden die ook verstek gaven, kregen acht maanden cel. De overige achttien beschuldigden kregen werkstraffen tussen 100 en 46 uren of vervangende gevangenisstraffen tussen 8 en 4 maanden.