Veldkamp wil nog een keer vlammen

Olga (Nuongirl)
Bart Veldkamp is momenteel hard in training om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2006 in Turijn. De Schaats-Belg wil op zijn vijfde Spelen afscheid nemen van de topsport.

De 37-jarige Veldkamp, olympisch kampioen van 1992 op de 10 km en bronzenmedaillewinnaar van 1994 (10 km) en 1998 (5 km), traint sinds afgelopen juni mee met de Nederlandse TVM-schaatsploeg.

Deze trainingen lijken zijn vruchten af te werpen, afgelopen weekeinde schaatste Veldkamp tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn zijn snelste tijd op de vijf kilometer sinds de Olympische Spelen van Salt Lake City in 2002.

Financieel is het echter een ander verhaal, omdat Veldkamp de afgelopen twee jaar geen noemenswaardige prestaties heeft neergezet, krijgt hij geen geld meer van het Belgische Olympische Comite. Bart Veldkamp heeft nog wel een geldschieter in zijn sponsor Avantage, maar voor betaling van oefenkampen en wedstrijdverplaatsingen is Veldkamp aangewezen op eigen geld.

Om zich voor de winterspelen te plaatsen moet Bart Veldkamp dit seizoen twee maal in de top-zes eindigen in een wereldbekerwedstrijd, of zich in de top-zestien rijden op het wereldkampioenschap in maart 2005 in Inzell. Zelf schat Veldkamp zijn kansen om zich te plaatsen in op 80%.