Bieden op voetbalrechten kan van start

Otto (okee6)
De kartelwaakhond NMa heeft de plannen van de Eredivisie NV om de voetbaluitzendrechten te verkopen goedgekeurd. Dit betekent dat er vanaf nu geboden kan gaan worden op de samengestelde pakketten met een looptijd van drie jaar.

De Eredivisie NV heeft zes pakketten in de aanbieding met de live-verslagen danwel samenvattingen van het eredivisievoetbal. Ook het radioverslag gaat onder de hamer. De koper zal drie jaar lang over de uitzendrechten kunnen beschikken.

Voorheen had betaalzender Canal+ de live verslagen en liet de NOS (Studio Sport) de samenvattingen zien. Er zijn nu echter meerdere kapers op de kust. HMG liet bij monde van Fons van Westerloo eerder al weten grote interesse en plannen te hebben met de samenvattingen van het Eredivisie voetbal. Het voetbal zou dan op RTL4 verschijnen, niet langer op RTL5. Ook John de Mol (mediabedrijf Talpa) ziet brood in uitzending van het eredivisievoetbal, dat zou gecombineerd met ander amusement zijn nieuwe familiezender moeten vullen. Nu brengt De Mol via Nickelodeon enkel nog de uitwedstrijden van het Nederlands Elftal op het scherm.

Een belangrijke eis aan de koper(s) is wel dat op zondagavond om 19.00 uur de samenvattingen worden gebracht van de gespeelde wedstrijden. In tijd zal er in de nabije toekomst dus niet veel veranderen. Ook moeten kopers vooraf laten weten hoe ze hun zendtijd willen indelen. De Eredivisie NV hoopt voor de clubs per jaar in totaal 65 tot 70 miljoen euro binnen te halen.