Seedorf en Van Nistelrooij kandidaat Gouden Bal

Olga (Nuongirl)
Clarence Seedorf en Ruud van Nistelrooij behoren tot de vijftig voetballers die zijn genomineerd door het Franse tijdschrift France Football voor de Gouden Bal, de Europees voetballer van het jaar. Vandaag werd dit in Parijs bekendgemaakt.

Onder de genomineerden behoort ook Zinedine Zidane, die voor de negende keer werd genomineerd, wat een record betekende. Pavel Nedved maakt kans om zijn titel van vorig jaar te prolongeren.

Onder de 50 voetballers zijn zeven in Europa actieve Brazilianen, zes Fransen, zes Grieken, vijf Spanjaarden, vijf Portugezen en vijf Italianen.

Van Nistelrooy is ook kandidaat om wereldvoetballer van het jaar te worden. Samen met Roy Makaay vormt hij daar de Nederlandse kanshebbers.

De Gouden Bal werd in 1956 voor het eerst uitgereikt. Sir Stanley Matthews werd toen gekozen tot Europa's beste speler. Johan Cruijff (1971, 1973, 1974), Ruud Gullit (1987) en Marco van Basten (1988, 1989, 1992) zijn de Nederlandse winnaars van de trofee. Eind december wordt de prijs uitgereikt.