Actie Ferencvaros tegen racisme

Silvano (Showtime)
In de tweede minuut van de wedstrijd tegen Feyenoord vanavond zullen supporters van Ferencvaros op de tribune een gebaar maken om duidelijk te maken dat ze tegen racisme zijn. De harde kern van Ferencvaros heeft de slechte reputatie zich schuldig te maken aan verbaal geweld en racisme.

De actie van de Hongaarse club wordt door Feyenoord gewaardeerd, maar ziet zichzelf niet als partij in de discussie. ‘Laten we ze maar het voordeel van de twijfel geven. Je moet toch ergens beginnen en dit is in elk geval beter dan helemaal niets doen,’ aldus Gullit. Hij verlangt van zijn spelers dat ze zich niet laten intimideren door eventuele racistische leuzen en andere aanvallen van verbaal geweld. 'Als speler moet je bezig zijn met het team en niet met wat er op de tribunes gebeurt. En mocht het toch de spuigaten uitlopen, dan is daartegen maar één remedie: sportieve wraak nemen,' vervolgde Gullit.

Gullit maakte ook een vergelijk met zijn eigen spelersloopbaan. ‘Dit is een maatschappelijk probleem en ook niet nieuw. Ik heb het dus ook meegemaakt. Van schelden op de tribunes tot trommels en toeters voor het hotel om mij uit mijn slaap te houden het hoort er allemaal bij. En mocht het echt te ver gaan, dan is het aan de UEFA om daarover te beslissen.’