Nederlands elftal met 4-3-3

Otto (okee6)
Het Nederlands elftal zal tegen Macedonië met een 4-3-3 formatie aantreden, aldus vertelde bondscoach Marco van Basten in Noordwijk. Daarmee zijn er nu weer vier verdedigers, de klassieke Nederlandse opstelling.

Van Basten legt uit dat de tactiek van de laatste wedstrijd met drie verdedigers was toegespitst op het spel van de Tsjechen, daarmee was het slechts een uitzondering. De bondscoach houdt het 4-3-3 in ere.

Qua personele bezetting wilde Van Basten niet veel kwijt. In de spits draait het om de keuze tussen Roy Makaay of Pierre van Hooijdonk. Hij zei er al wel uit te zijn, maar dit nog niet met de pers te willen delen. Romeo Castelen en Dirk Kuijt spelen in elk geval op de flanken. De algemene opinie is dat Roy Makaay de beste papieren heeft. Hij steekt in goede vorm.

Op het middenveld lijkt er geen plek te zijn voor Rafael van der Vaart. De 4-3-3 formatie biedt geen ruimte voor een schaduwspits en Edgar Davids is al favoriet voor de positie van linkermiddenvelder. Als centrale middenvelder is Wesley Sneijder een voorname optie. Mark van Bommel zou dan als rechtshalf kunnen spelen.

In de defensie ligt een centraal koppel van Phillip Cocu en Johnny Heitinga voor de hand. Zij zouden geflankeerd kunnen worden door twee van de volgende spelers: Khalid Bouhlarouz, Nigel de Jong, Wilfred Bouma en Giovanni van Bronckhorst. Bouma zou ook (weer) centraal achterin kunnen spelen.