Geen basisplek Van der Vaart in Oranje

Maurice (mbn)
Rafael van der Vaart hoeft voorlopig niet te rekenen op een basisplaats bij het Nederlands elftal. Hij moet met Davids de strijd aangaan als linkshalf.

Zoals de afgelopen week uitgebreid in de pers kwam heeft Van der Vaart de laatste tijd een paar gesprekken gehad met bondscoach Marco van Basten. Daarin heeft Van Basten laten weten dat Van der Vaart zich op de plaats van linkshalf moet richten. De bondscoach wil de centrale plek op het middenveld verdedigender invullen.

Van der Vaart benadrukte zelf de sterke concurrentie: "Ik moet me dus richten op de positie van linkshalf. En daar staat nu ene Edgar Davids. Dus dat wordt nog even een moeilijk verhaal."

Hij blijft wel gretig: "We hebben over veel dingen gepraat. Over voetbal maar ook over privé zaken. Ik vond het heel nuttig. Het is altijd crescendo met me gegaan. Nu moet ik er even voor knokken. En dat ga ik ook doen. Ik ga keihard werken."

De laatste weken krijgt Van der Vaart al extra trainingen bij Ajax. Deze trainingen moeten de belastbaarheid van de Ajax-aanvoerder verbeteren. Hoewel Van der Vaart een goede basisconditie heeft, hoopt Van der Vaart met een groter loopvermogen van extra waarde te kunnen zijn.