Finale Australian Open `s avonds

Olga (Nuongirl)
De Australian Open krijgt, bij de honderdste editie van het tennistoernooi in 2005, de primeur van een avondfinale.

De eindstrijd bij de mannen zal op 30 januari om 19:30 lokale tijd beginnen. De organisatie verwacht met het verschuiven van het tijdstip een breder publiek te trekken. In Europa zal het dan zondagochtend zijn en in Azië middag.

Het prijzengeld bedraagt dit jaar zo'n 11,4 miljoen euro, waarbij de winnaars van het heren- en dames enkelspel een cheque zullen krijgen van ruim 700.000 euro. Een recordbedrag.

Het Australian Open is vanouds de opener van het tennisjaar en tevens het eerste Grand Slam binnen de Champions Race. Vanaf 1988 wordt het toernooi gespeeld op Flinders Park in Melbourne.
In vroeger dagen speelde men op het gras van Albert Park, waar men tevens Cricket speelde. Het toernooi vormde oorspronkelijk het Australasian kampioenschap, mede waardoor het op diverse plaatsen verspeeld werd in haar historie. Met de verhuizing naar Flinders Park werd de ondergrond definitief het 'rebound ace', een uit laagjes (asfalt - beton - rubber - glasfiber en diverse coatings) bestaand composit.
Tijdens het komend toernooi (17 tot 31 januari 2005) zullen Roger Federer en Justine Henin-Hardenne er een titel te verdedigen hebben. Zij wonnen de enkelspeltitels in 2004.