F1-helden treuren om Silverstone

Maurice (mbn)
Binnen de Formule 1-wereld is geschokt gereageerd op het schrappen van Silverstone van de kalender. Velen zagen het echter al aankomen.

Verschillende sterren uit de historie van de Formule 1 betreuren het besluit. Van verschillende kanten valt echter ook te horen dat dit bij de Formule 1 past. In de racesport is er weinig ruimte voor sentimenten en als een circuit de kosten niet meer kan dragen, dan komt er een tijd dat het voorbij is. Anderen vinden het nog te vroeg voor dergelijke harde oordelen.

Nigel Mansell, kampioen in 1992, vindt het een groot verlies: "Het is een grote schande. Dit is basis van de Britse motorsport. Meer dan dat, het is de basis van het wereldkampioenschap. Het is een verschrikkelijk verlies. Niet alleen voor Groot Brittannië, maar voor de gehele Formule 1."

Damon Hill, wereldkampioen in 1996, vindt het een trieste dag, maar begrijpt het wel: "Als coureur heb ik geleerd dat er geen sentiment is in de Formule 1-bedrijvigheid. Als de prijzen omhoog gaan en Silverstone het niet meer kan betalen, dan kan het zijn dat het moet verdwijnen. Ik denk dat de Britse Grand Prix een speciale plaats in de race-historie verdiend, maar het zakelijke aspect heeft de prioriteit in deze tijd."

Australiër Alan Jones, wereldkampioen in 1980, betreurt het genomen besluit: "Ik weet niet of er legitieme problemen met het circuit zijn. Ik weet wel dat er wat politieke zaken spelen en er wat persoonlijke conflicten zijn en in dat licht is het geen verrassing. Ik hoopte en hoop dat er een Britse Grand Prix op Brands Hatch of Donington komt. Anders zal er voor het eerst geen Britse Grand Prix zijn."

John Surtees, wereldkampioen in 1964, vindt het circuit nu veel beter dan toen en hoopt dat teams en sponsors zich zullen inzetten voor Silverstone: "Voor de Formule 1-teams is het rampzalig als de Britse Grand Prix verdwijnt, want dit is een van de markten met hoogste winstmarges."