ArenA wil een "takelveld"

Maurice (mbn)
De directie van de Amsterdam ArenA wil binnen enkele jaren een constructie waarbij het veld 50 meter omhoog kan worden getakeld. Het zou er moeten komen als Ajax op kunstgras gaat voetballen.

De directie van de Amsterdam Arena wil niet stil blijven staan en zoekt naar mogelijkheden om meer evenementen in het stadion te houden. Tegenover de 70 evenementen nu, zouden er over een paar jaar 120 evenementen in het stadion moeten worden gehouden. Het veld is daarin echter de grote belemmerende factor.

De directie verwacht dat Ajax en andere Nederlandse clubs binnen een paar jaar op kunstgras gaan voetballen. Dat zou het totaalgewicht van het veld enorm verminderen, omdat onder kunstgras niet nog eens 60 centimeter grond hoeft te zitten. Met kunstgras wil de directie het veld dan ook voor evenementen omhoog takelen.

Voordeel is dat er een betonnen vloer vrij komt, waarop tal van zaken mogelijk worden die nu niet kunnen worden georganiseerd, zoals een ijsbaan of een motorcross. Ook kan dan de ruimte onder het omhoog getakelde veld door mobiele muren worden afgesloten. Hierdoor ontstaat een black box waarin lichtshows en kleinere concerten (10.000-30.000 mensen) kunnen worden gegeven.

De constructie vraagt wel een investering van tussen de tien en twintig miljoen euro. Daarnaast is de vraag op welke termijn de KNVB, UEFA en FIFA het spelen op kunstgras toestaan en wanneer Ajax daarop wil overgaan.