UCI buigt niet voor grote rondes

Maurice (mbn)
UCI-voorzitter Hein Verbruggen heeft laten weten niet verder aan de voorwaarden van de grote rondes te willen voldoen. Volgend jaar zal de Pro Tour waarschijnlijk in afgeslankte vorm beginnen.

De organisatoren van de drie grote rondes meldden eerder onder de huidige condities niet aan de Pro Tour mee te willen doen. Hein Verbruggen heeft namens de UCI laten weten niet verder meer aan de eisen van de grote rondes te willen voldoen. Hij neemt het met name de organisatoren van de Tour de France kwalijk dat die in de anderhalf jaar dat ze gesprekken voeren iedere keer met nieuwe eisen kwamen en gemaakte afspraken verbraken.

De ASO, de organisatie van de Tour de France, organiseert ook verschillende andere Franse en Belgische wielerwedstrijden, waarvan sommige op de Pro Tour-kalender waren opgenomen. De Belgische wielerbond heeft aan de ASO gevraagd het niet te hard te spelen. De bond vreest dat de Belgische klassiekers ook van de Pro Tour-kalender worden geschrapt en door het vervallen van de huidige wereldbeker in een gat vallen.

Hein Verbruggen benadrukte dat op 1 januarie 2005 met de Pro Tour zal worden begonnen. Als de organisatoren van de grote rondes niet alsnog inbinden en tot overeenstemming komen met de UCI zal de kalender waarschijnlijk worden ingekort naar 15 wedstrijden.