Hamilton behoudt goud

Maurice (mbn)
Tyler Hamilton mag zijn gouden plak die hij op de Olympische tijdrit won behouden. Het bloedstaal waarmee zijn dopinggebruik in de contra-expertise moest worden bewezen is niet goed bewaard.

In het bloedmonster van Hamilton werd in de dopingtest vreemde bloedwaarden geconstateerd. Dit zou er op wijzen dat Hamilton een bloedtransfusie zou zijn ondergaan, om zo bloeddoping te gebruiken. In de contra-expertise zou dit moeten worden bevestigd, eer hij schuldig kan worden bevonden. Het bloedstaal is echter ingevroren. Urine- en plasmastalen krijgen die behandeling, maar bloedstalen niet, omdat de waarden daardoor kunnen afwijken.

De Zweedse voorzitter van de medische commissie van het IOC, Arne Ljungqvist, vertelde: "Het was een ongelukje, te wijten aan de hoge werkdruk door de Spelen." Hij geeft toe dat het een grove fout is, maar dat dergelijke dingen nu eenmaal kunnen gebeuren.

Daardoor kan Hamilton de gouden medaille niet meer worden ontzegd, tenzij de renner zelf gebruik toegeeft. Van de dopingperikelen is hij echter nog niet af. In een andere dopingtest zijn ook afwijkende waarden gevonden en daarvan loopt de contra-expertise nog.