Eredivisie krijgt play-off

Maurice (mbn)
Gisteren werd er nog geheimzinnig over gedaan. Vandaag werd bekend dat vanaf volgend seizoen de eredivisie een play-off zal krijgen.

In de play-offs zullen in principe één plaats in de voorronde van de Champions League en drie UEFA Cup-plaatsen worden verdeeld. De kampioen is gewoon verzekerd van de plaats voor de Champions League en de bekerwinnaar van een plaats in de UEFA Cup. Bij de play-offs is men nog wel afhankelijk van de plaats van Nederland op de Europese ranking en de bijbehorende startplaatsen in de Europese toernooien.

De play-off is het Nederlandse antwoord op de achterstand die wordt opgelopen ten opzichte van de grote voetballanden. Door de play-off moeten er meer toeschouwers worden getrokken en meer inkomsten bij de clubs binnenkomen. Door de toename van het aantal wedstrijden zal vanaf het seizoen 2005/06 ook met kerst worden gespeeld om niet in de knoop te komen aan het einde van het seizoen.

In de play-off nemen de nummers twee tot en met vijf en zes tot en met negen van de eindstand van de Holland Casino Eredivisie deel. De nummers twee tot en met vijf strijden om de plaats in de voorronde van de Champions League en twee UEFA Cup-plaatsen. De winnaar van de nummers zes tot en met negen speelt een wedstrijd tegen de ploeg die bij de nummers twee tot en met vijf laatste wordt, om de laatste UEFA Cup-plaats.

De KNVB als de Eredivisie CV zijn enthousiast over de plannen. Voorzitter Michael van Praag van de ECV vertelde: "Het betaalde voetbal in Nederland krijgt door deze verandering een enorme kwaliteit- en spanningsimpuls." Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, sloot daarbij aan: "Dit is een overwinning voor het voetbal. Het spanningselement in een competitie is essentieel voor de continuïteit van topvoetbal in Nederland, waardoor de kwaliteit van het Nederlandse voetbal zal toenemen."