Hamilton geschorst door Phonak

Maurice (mbn)
Tyler Hamilton is voorlopig geschorst door zijn team Phonak. Totdat zijn onschuld kan worden bewezen zal de wielrenner niet in wedstrijden uitkomen.

Gisteren werd bekend dat Hamilton bij twee bloedtests positief is bevonden op bloeddoping. Alhoewel het team zegt te geloven in de onschuld van de renner, schorst ze hem toch. De bloedwaarden van Hamilton lijken niet anders te verklaren dan dat hij een bloedtransfusie heeft ondergaan. Een dopingmethode die in de jaren tachtig, voor de komst van EPO, zeer populair was. Het team neemt daarom voorlopig deze beslissing in afwachting van verder onderzoek.

Teambaas Andy Rihs van Phonak vertelde: "Wij geloven Tyler. Voor het moment moeten we ons echter concentreren op de feiten. Deze lijken tegen Tyler te spreken. Echter zo lang er geen 100% zekerheid is dat hij schuldig is, zullen we hem geloven."

Het team heeft wel verklaard het contract van Hamilton te ontbinden als hij uiteindelijk schuldig bevonden wordt. Hamilton zelf houdt vol dat hij onschuldig is. Hij zegt dat iedereen die hem een beetje kent niet zal geloven dat hij een bloedtransfusie heeft ondergaan. Met name omdat hij daarmee zichzelf, zijn vrouw en zijn gezin in gevaar zou brengen. Een groot gevaar bij bloedtransfusies is het oplopen van ziektes, waaronder AIDS.