Van Bon wint 5de etappe Eneco Tour

Maurice (mbn)
Leon van Bon heeft de vijfde etappe van de Eneco Tour gewonnen. Hij ontsnapte aan medevluchter Streel in de plaatselijke ronde.

De etappe van Düsseldorf naar Sittard-Geleen had een valse start. Nadat de renners uit Düsseldorf wegreden en wachten op het signaal van de rijdende start, bleken veel ploegleidersauto's achter hun verdwenen. Een ploegleider had een verkeerde afslag genomen en velen waren hem gevolgd en waren vast komen te zitten in het verkeer. Pas na 30 kilometer konden de auto's aansluiten en kon de koers officieel worden geopend.

Leon van Bon had er zin in en sprong onmiddellijk weg bij het peloton. Toen hij hoorde dat Marc Streel achter hem aan kwam, wachtte hij even zodat ze samen de monsterontsnapping voort konden zetten. In het peloton werd een aardig tempo gereden, maar werd de koers niet hard gemaakt. Hoewel het hoogste punt ooit in de Ronde van Nederland werd bereikt, waren de heuvels vandaag nog geen scherprechters. De renners wachtten tot morgen in Limburg voor de strijd om de rondewinst.

Voorin konden Van Bon en Streel om de ritwinst gaan strijden. Het peloton onder aanvoering van US Postal reed het gat dermate dicht dat de leiderstrui niet in gevaar kwam, maar bereikte de koplopers niet. In de plaatselijke ronde in Sittard reed Van Bon op een heuvel weg bij Streel en pakte zo de etappewinst, na een ontsnapping van in totaal 180 kilometer.

Uitslag:
1. Leon van Bon 5.10.28
2. Marc Streel (Bel) + 1.06
3. Manuel Quinziato (Ita) + 1.43
4. Max van Heeswijk + 1.47
5. Kevin Hulsmans (Bel) z.t.
6. Fabrizio Guidi (Ita) z.t.
7. Stefan van Dijk z.t.
8. Eric Baumann (Dui) z.t.

Klassement:
1. Vjatsjeslav Jekimov (Rus) 16.23.37
2. Marc Wauters (Bel) + 0.09
3. Erik Dekker + 0.12
4. David Zabriskie (VS) + 0.14
5. Leon van Bon + 0.15
6. Bart Voskamp + 0.19

7. Bobby Julich (VS) + 0.20
8. Marc Streel (Bel) + 0.22